Les empreses d'antivirus eleven fins a un centenar els països afectats pel WannaCry

Renault s'ha vist obligada a aturar la producció de cotxes a França, mentre que Nissan també ha hagut de prendre mesures al Regne Unit

Mapa amb les afectacions del ciberatac.
Natàlia Vila
13/05/2017
4 min

BarcelonaLa companyia txeca d'antivirus Avast ha actualitzat de 74 fins a un centenar la xifra de països afectats pel ciberatac massiu que des d'ahir ha posat en alerta molts organismes públics i grans empreses privades. Segons aquesta multinacional, s'han fet unes "75.000 deteccions d'afectacions pel WanaCrypt0r 2.0" (la variant del WannaCry que es va estendre ahir) en 99 països.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La policia europea, l'Europol, ha anunciat que donarà suport en la investigació d'aquest ciberatac mundial massiu "sense precedents". L'organisme ha explicat que treballa en estreta col·laboració amb les unitats de ciberdelictes dels països afectats, així com els principals socis d'aquesta indústria, per mitigar l'amenaça i ajudar les víctimes. "El recent atac té un nivell sense precedents i requerirà una investigació internacional complexa per identificar els culpables", ha indicat l'Europol en un comunicat.

França, el Regne Unit, Alemanya i Rússia han fet públic avui que diverses empreses nacionals també van ser víctimes dels atacs informàtics d'ahir. A París, l'automobilística Renault s'ha vist obligada a aturar la producció de vehicles per prevenir que s'estengui el ciberatac d'ahir. "Hem posat en marxa mesures proactives que inclouen la suspensió de l'activitat industrial en alguns llocs", ha assegurat aquest dissabte un portaveu de la companyia.

Renault és la primera gran empresa francesa que ha admès haver patit l'atac informàtic que també ha afectat un centenar més de països. Els seus competidors, el grup PSA, mantenen que no estan afectats i que els seus sistemes operen amb normalitat. França ja ha anunciat que també obrirà una investigació judicial per esbrinar què ha passat.

La planta de la japonesa Nissan al Regne Unit també va patir afectacions i avui l'automobilística ha informat que "com moltes altres organitzacions del món, algunes parts de Nissan han estat objecte d'un atac del 'ransomware'". La companyia també ha afegit que de moment els equips han respost de manera adequada i que l'afectació "no ha suposat cap gran impacte" sobre el funcionament de la planta.

A Alemanya la brigada criminal de la policia federal del país ha assumit la investigació del ciberatac. Segons han explicat avui les autoritats alemanyes, el sistema informàtic de la companyia de trens Deustche Bahn també va patir ahir l'atac informàtic. Fonts del ministeri de l'Interior han explicat avui que "es van registrar notables incidents informàtics" provocats directament pel mateix 'ransomware' que ha infectat altres companyies i administracions públiques.

Alemanya ha decidit obrir diligències penals contra aquests atacs, després d'afirmar que no és la primera vegada que es detecten aquest tipus de maniobres de 'crackers' (els 'hackers' que només es mouen pel seu propi benefici).

Rússia també ha fet pública una part de l'abast d'aquest ciberatac. El Banc de Rússia, l'equivalent rus al Banc d'Espanya, ha admès que la majoria de bancs del país han estat víctimes del ciberatac massiu. "Hem registrat l'enviament massiu als bancs del programari maliciós de primer i segon tipus", ha informat el centre pel seguiment i la resposta d'aquests atacs del banc emissor. Tot i això, l'entitat assegura que els recursos de les entitats "no s'han vist compromesos".

La multinacional de ciberseguretat Kaspersky ja va alertar ahir que Rússia és un dels països més afectats per aquest atac informàtic global. De fet, a banda dels bancs, les autoritats russes han admès que els sistemes informàtics de la companyia estatal de ferrocarrils, la RZhD, van ser víctimes ahir del mateix programari que demana un rescat econòmic per recuperar les dades.

Catalunya determinarà dilluns l'abast total de l'atac

A Catalunya, el govern de la Generalitat assegura que l'atac ha tingut una "afectació residual". El secretari de Telecomunicacions, Ciberseguretat i Societat Digital, Jordi Puigneró, ha afirmat que no hi ha indicis per a la "preocupació". Puigneró ha explicat als mitjans que un cop detectat aquest ciberatac el massiu es va activar el gabinet de crisi, es van llançar "contramesures" i es va constatar que la incidència "pràcticament és inexistent".

El secretari de Telecomunicacions ha aclarit, però, que dilluns quan tots els treballadors de l'administració catalana tornin a la feina, es podrà acabar de determinar l'abast concret de la possible incidència. Jordi Puigneró ha recordat que el Govern va aprovar fa 9 mesos la creació de l'Agència de Ciberseguretat de Catalunya que en aquests moments ja ha entrat a la fase final del tràmit parlamentari i que en quinze dies està previst que es voti definitivament en el Ple del Parlament. Puigneró ha afirmat que la seva creació posa de manifest que el Govern va prendre "una bona decisió".

Felicitacions del ministre de l'Interior als informàtics espanyols

El ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, ha donat suport avui als especialistes espanyols que, segons ell, han evitat el robatori de dades en el ciberatac global i massiu que ahir va afectar països de tot el món. "No hi ha hagut, que se sàpiga, cap tipus de sostracció d'informació que pugui afectar la intimitat de les persones ni el contingut de les dades de les empreses", ha dit Zoido durant la commemoració del 173è aniversari de la Guàrdia Civil, que s'ha celebrat a Sant Andreu de la Barca, al Baix Llobregat.

Tot i el suport del ministre Zoido als experts informàtics, els especialistes en ciberseguretat van explicar ahir a l'ARA que aquests tipus d'atacs no roben dades, sinó que simplement les encripten a l'ordinador de la víctima mateix, per "segrestar-les" i demanar diners a canvi de tornar a "alliberar" la informació. Segons el matemàtic i expert informàtic de la UOC, César Córcoles, "els 'crackers' són conscients que si mouen aquestes dades, per revendre-les, és més fàcil deixar rastre i que els acabin trobant".

Zoido ha "trencat una llança" a favor dels especialistes del Centre Nacional d'Informació (CNI) i dels ministeris de l'Interior i Defensa, i ha elogiat els controls tant de les empreses privades com de l'administració pública. "Tots i cadascun, actuant de manera coordinada, van ser capaços evitar que aquests atacs arribessin a afectar algunes de les xarxes que de manera crítica sabem salvaguardar", ha continuat el ministre, que també ha recordat que a Espanya, a diferència d'altres països, l'atac no ha afectat cap servei bàsic.

El titular d'Interior ha afegit que en aquests moments segueix la feina dels especialistes i que "hi ha un contacte permanent" amb el president del govern, Mariano Rajoy, així com amb les "persones i entitats" que "hi estan posant tot de la seva part i activant tots els mecanismes per salvaguardar i garantir la integritat de les seves xarxes".

stats