Turisme

Intercanviar-se la casa per viatjar més barat: "Ens hem estalviat 1.500 euros"

La demarcació de Barcelona, líder al món en nombre de pernoctacions a la plataforma HomeExchange aquest estiu

Un home assegut en una cadira a la sala d’estar d’una casa
3 min

BarcelonaObrir la porta de casa a desconeguts quan no hi ets. Sembla una idea forassenyada, però és una tendència a l'alça en el sector turístic, sobretot a casa nostra: la província de Barcelona ha estat la destinació del món que ha registrat més pernoctacions a la plataforma HomeExchange aquest estiu.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

"Catalunya és una de les regions de l'Estat preferides on habitualment es realitzen més pernoctacions. Bé pel clima, la diversitat cultural o els paratges naturals tant de platja com de muntanya, és un gran atractiu pels homeexchangers", explica la portaveu d'aquesta plataforma a Espanya, Pilar Manrique.

Aquest model consisteix a deixar lliure l'habitatge habitual, que ha de ser de propietat, perquè es converteixi durant uns quants dies en l'allotjament turístic de tercers. L'habitatge rep una puntuació depenent de l'espai, l'emplaçament o si hi inclous un vehicle, i la plataforma et posa en contacte amb eventuals inquilins. Tots els usuaris reben punts cada vegada que obren la porta de casa seva i els gasten quan s'allotgen a habitatges aliens.

La normativa turística no s'aplica en aquesta pràctica perquè no es produeix cap contraprestació econòmica, requisit indispensable perquè un habitatge tingui la consideració d'ús turístic. Tampoc es defineix com a llar compartida perquè la persona titular no resideix a l'habitatge durant l'estada de tercers.

Un model que guanya adeptes

Catalunya ha registrat 124.637 pernoctacions durant els mesos de juliol i agost, un 34% més que l'any 2022, mentre que a la província de Barcelona se n'han realitzat 85.829. En l'acumulat de l'any, la xifra s'eleva fins a 187.178 a tot Catalunya, l'equivalent a un augment del 35% en comparació amb el mateix període del 2022. La gran majoria, 126.285, han estat a la província de Barcelona, segons dades pròpies d'HomeExchange.

Tot i situar-se per sota de la demarcació barcelonina, la resta de demarcacions catalanes també han registrat creixements importants: amb 4.005 pernoctacions, Lleida ha vist disparades les pernoctacions amb un 43,5% més que l'any 2022, i Girona i Tarragona han experimentat creixements del 22% i el 15%.

Catalunya, amb 6.186 membres –més del doble que el 2020–, és actualment la cinquena destinació preferida pels usuaris d'aquesta plataforma, per darrere de la Bretanya, Roine-Alps, la Costa Blava i Occitània. HomeExchange disposa de cases en més de 133 països.

L'estalvi, la clau de l'èxit

La plataforma calcula que aquesta manera de viatjar suposa un estalvi de mitjana del cost de les vacances del 30%, l'equivalent al pressupost que representa l'allotjament en la despesa total d'un viatge.

En declaracions a l'ARA, Manrique explica que des que va aparèixer aquest model turístic ara ja fa trenta anys cada vegada ha anat guanyant més presència, fins a assolir xifres rècord el 2019. "A més, estem convençuts que la pandèmia ha estat positiva i ha consolidat aquesta manera de viatjar".

La portaveu de la plataforma a Espanya considera que l'actual situació d'inflació i la consegüent necessitat de retallar despeses han impulsat aquesta pràctica turística l'últim any.

Una experiència "100% recomanable"

L'estiu rècord registrat a la demarcació de Barcelona és per testimonis com el d'en Xavier i la Sara, que aquest agost han decidit fer ús de la plataforma per primera vegada. "Ho va plantejar la Sara, jo no ho veia clar, perquè a diferència d'Airbnb no hi ha intercanvi econòmic i et genera dubtes d'entrada. Finalment em va convèncer i com a primera experiència ha estat 100% recomanable", explica en Xavier a l'ARA.

Veïns de Torrelles de Llobregat, aquest estiu han anat a la casa de dues famílies de Chamonix (França) i Aosta (Itàlia). "Teníem ganes de muntanya i vam decidir anar als Alps. Primer vam buscar per Airbnb i Booking i passar quinze dies en aquests dos llocs ens sortia per uns 1.500 euros: i ens els hem estalviat. L'única cosa que hem pagat és la subscripció anual a la plataforma, que són 160 euros", afegeix.

Durant els dies que van estar pels Alps, a casa seva es van instal·lar una parella de francesos amb tres fills: "Vam preguntar als veïns i ens van dir que havien estat molt discrets i educats".

stats