Tecnologia

Intel obrirà a Barcelona un laboratori de microxips de 400 M€

El projecte s'instal·larà al Barcelona Supercomputing Center amb una plantilla de 300 treballadors

ARA

BarcelonaLa companyia tecnològica Intel obrirà un laboratori de disseny de microxips pioner al Barcelona Supercomputing Center (BSC) que suposarà una inversió inicial, compartida amb el govern espanyol, de 400 milions d'euros en un període de deu anys, segons ha avançat aquest dimecres La Vanguardia. El nou laboratori de processadors RISC-V serà realitat gràcies a l'acord aconseguit amb Intel en el marc del PERTE dels microxips, aprovat ahir per l'executiu i que compta amb un pressupost total de 12.250 milions d'euros. 

Inscriu-te a la newsletter El laborisme i l'enèsim triomf de FukuyamaInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Per posar en marxa el projecte, la firma nord-americana i l'Estat aportaran a parts iguals 20 milions d'euros anuals en els pròxims deu anys. El laboratori que s'instal·larà a Barcelona és un dels projectes més importants del PERTE dels microxips. El mateix president del govern espanyol, Pedro Sánchez, va agrair ahir en un tuit des de Davos (Suïssa) que Intel hagi triat Barcelona per situar aquesta infraestructura: "Gràcies, Pat Gelsinger [conseller delegat d'Intel], per triar Espanya per al laboratori pioner de processadors RISC-V”.

Cargando
No hay anuncios

El laboratori es posarà en marxa de forma imminent amb la contractació inicial de 300 treballadors i la previsió d'ampliar l'equip a mitjà termini. Les instal·lacions se situarien a l'edifici Nexus II, dins del recinte del Campus Nord de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). En un tuit, la directora general d'Indústria de la Generalitat, Natàlia Mas Guix, s'ha congratulat també de la inversió i ha assegurat que "Catalunya disposa d'un teixit industrial i de recerca per acollir tant projectes de disseny de microxips com una fàbrica de semiconductors".

Cargando
No hay anuncios

La promesa d'atraure una fàbrica

Intel és una de les poques companyies al món que fabriquen xips d'última generació, a més de la sud-coreana Samsung -la primera en ingressos- o la taiwanesa TSMC. Tot i que aquest projecte s'emmarca en el disseny d'aquests elements, la iniciativa FabCat reivindica que Catalunya també podria aspirar a acollir una fàbrica de semiconductors o xips. De fet, part del sector defensa que hi ha mercat més enllà dels projectes d'última generació (microxips de menys de 5 nanòmetres) i argumenta que el ventall d'empreses candidates per engegar la inversió seria més ampli si s'opta per la producció de xips més grans.