Laboral
Economia07/05/2021

Inspecció ha sancionat unes 20 empreses catalanes per qüestions d'igualtat aquest any

El marc legal que va entrar en vigor al març dispara un 166% la detecció d'infraccions

BarcelonaQue des d'aquest any les empreses hagin de retre comptes dels seus plans d'igualtat s'ha traduït en un increment exponencial de les denúncies i les sancions per part de la Inspecció de Treball. Així ho demostren les dades presentades aquest divendres per l'organisme, on s'assenyala que entre el gener i l'abril del 2021 hi ha hagut un 131% més d'actuacions, un 138% més de requeriments i un 166% més d'infraccions en comparació amb el mateix període de l'any anterior. "El legislador li ha donat una eina a Inspecció per actuar en aquesta matèria", ha contextualitzat Luz Bataller, directora d'Inspecció de Treball a Catalunya, en relació amb la norma aprovada el març passat. I, per tant, "s'està actuant més i s'està sancionant més".

Inscriu-te a la newsletter El laborisme i l'enèsim triomf de FukuyamaInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En concret, des del començament del 2021 s'han inspeccionat 237 empreses i s'han registrat 23 infraccions que han acabat en proposta de sanció. Segons explica el departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat, aquestes multes estan sobretot relacionades amb els protocols d'assetjament sexual i amb els plans d'igualtat. Només quatre fan referència a la discriminació per raó de sexe i no hi ha cap multa registrada per discriminació salarial.

Cargando
No hay anuncios

"És una de les nostres prioritats, assegurar la igualtat al lloc de treball", ha incidit el titular de la conselleria de Treball, Chakir El Homrani. Durant tot l'any passat es van dur a terme 552 actuacions sobre empreses per aquesta qüestió, 49 de les quals van acabar en proposta de sanció sobretot pels plans d'igualtat i pels protocols d'assetjament sexual.

Cargando
No hay anuncios

Així i tot, en el balanç de les sancions imposades a empreses durant el 2020 continuen sent majoria les vinculades amb les relacions laborals (horaris, sous...) i amb la seguretat social (tipus de contractes, model d'afiliació...). En conjunt, es van registrar l'any passat més de 10.000 recomanacions de sanció per un valor total de 35,9 milions d'euros. En total, aquest organisme depenent de la Generalitat ha finalitzat més de 44.000 expedients a companyies de Catalunya durant el 2020, una xifra que suposa un increment del 57% en comparació amb l'any anterior.

L'augment s'explica pel fet que prop del 74% dels expedients es van obrir arran d'una petició externa: habitualment, les inspeccions que es demanen per aquesta via tenen un pes molt més equilibrat amb les que es fan perquè així ho ha planificat prèviament el departament. El 2019, per exemple, les peticions externes van suposar un 55% de les inspeccions totals. La diferència clau durant el 2020, segons explica la conselleria de Treball, han sigut els ERTO i les peticions d'investigacions a empreses per si es podien aplicar o no.

Cargando
No hay anuncios

Pel que fa a les sancions, la pandèmia va fer que el 2020 tinguessin especial importància problemes com la seguretat i la salut. Des de l'inici de l'abril de l'any passat –ha explicat Chakir El Homrani– s'han dut a terme més de 2.600 actuacions per qüestions relacionades amb el covid-19. Es van registrar uns 1.300 requeriments per demanar canvis a les empreses en aquest àmbit i prop de 160 sancions per valor de 425.000 euros. En aquest cas, estan sobretot relacionades amb el fet de no respectar la distància de seguretat entre persones, no disposar d'una bona ventilació o neteja i no haver posat a l'abast dels treballadors prou gel hidroalcohòlic.