La inserció laboral de la FP es frena i encara és lluny de la que hi havia abans de la crisi
CCOO critica la metodologia de l'estudi presentat per la Generalitat i reclama més inversió
BarcelonaEl grau d'inserció laboral dels estudiants de formació professional que es graduen continua frenant-se després d'uns anys de recuperació. Durant els anys més durs de la recessió hi va haver una forta caiguda, però la inserció dels estudiants de FP es va anar recuperant amb el temps, tot i que en els darrers tres anys s'ha estancat i ha crescut a un ritme modest.
Segons l'estudi anual publicat pel Consell General de Cambres de Catalunya i el departament d'Educació de la Generalitat, la taxa d'estudiants amb feina entre sis i nou mesos després de graduar-se es va situar en el 43,9% en el cas dels estudiants de cicle mitjà i en el 66,1% en el dels de grau superior. Aquestes xifres són notablement inferiors a les del 2007, just abans de l'esclat de la crisi, quan la inserció dels estudiants era del 66,5% i del 74,5%.
De fet, entre els inserits, l'informe distingeix entre els estudiants que treballen i els que troben feina i, alhora,continuen amb uns altres estudis. D'aquesta manera, aproximadament dos de cada cinc graduats de cicles mitjans compaginen les dues activitats.
Pel que fa al percentatge de graduats que no troben feina en els mesos posteriors a acabar la formació, la Generalitat destaca que és del 8,1% i del 8,9% per als estudiants de grau mitjà i superior, respectivament. En aquest sentit, el Govern destaca que es tracta de xifres molt inferiors tant a l'atur juvenil, del 30,4% el 2019, com a l'atur de l'economia catalana, que l'any passat va ser de l'11,6%. No obstant, aquestes xifres no són comparables tècnicament, ja que en el cas de la FP inclouen també els alumnes que continuen els estudis, mentre que aquesta categoria queda fora dels càlculs de l'atur.
En aquest sentit, el Govern també ha elogiat la FP dual, ja que l'informe calcula que només un 5,9% dels graduats busquen feina. Segons l'informe, el 18,4% dels alumnes de FP que es troben al segon curs estudien amb aquesta modalitat.
En la presentació de l'estudi, el conseller d'Educació, Josep Bargalló, ha considerat que Catalunya té "un bon sistema de FP", però que encara s'ha de "millorar".
L'estudi també ofereix xifres sobre els sous, que són molt més elevats en els cas dels cicles formatius d'àmbit industrial. En aquest cas, el 23,3% dels graduats guanyen més de 1.500 euros mensuals, en comparació amb el 7,5% de la resta de cicles. A més, els cicles industrials són els únics en què les dones tenen salaris superiors als homes.
Estudi "maquillat", segons CCOO
L'estudi, elaborat a partir d'una enquesta del 72% dels graduats en programes de formació professional del curs 2017-2018, ha estat fortament criticat pel sindicat Comissions Obreres. Concretament, pel fet que el Govern el presenti com un informe sobre inserció quan, a parer del sindicat, es tracta d'"un estudi sobre la continuïtat educativa i la inserció laboral a curt termini" dels graduats d'un any concret. "L’estudi se sustenta sobre 32.759 enquestes, fetes a alumnat graduat de 416 centres, sense contrastar amb les dades del registre d’alumnes del sistema educatiu i els informes mensuals de contractació de cada titulació publicats al servei públic d’ocupació que aportarien fiabilitat i certesa sobre la continuïtat educativa i la inserció laboral dels estudis professionals", ha indicat CCOO en un comunicat.
A més, l'organització laboral recorda que les xifres de l'estudi es troben lluny dels nivells anteriors a la crisi, registrats en el mateix informe del període 2005-2006: "Podem observar que estem lluny dels resultats d’aquell curs amb la inserció laboral del 70,57% respecte al 56,01% actual i la contractació indefinida total del 35,33% respecte al 31% actual". "La contractació precària es perpetua a la FP", afegeix el sindicat, que recorda que el total de graduats amb contracte indefinit va ser "tan sols un 36,89%" per als estudiants de grau superior i del 27,19% per als de grau mitjà, xifres que es redueixen al 24,5% i 18% un cop passat un any, "fruit de la reforma laboral i la rotació i precarietat que ha generat", segons el comunicat.
"La FP requereix d’un estudi d’inserció laboral sense maquillatge, contrastat, i d'una inversió pressupostària per arribar als resultats anteriors a la crisi", ha declarat CCOO.
Inclusió de les cambres de comerç
El president de la Cambra barcelonina i del Consell de Cambres, Joan Canadell, va reclamar que els ens camerals entrin a formar part de la comissió rectora de la FP. Bargalló s'hi va mostrar disposat i va assegurar que "les cambres no poden quedar al marge" de la planificació de la formació professional.