La inflació de l'eurozona marca un nou rècord del 9,1% a l'agost
La dada multiplica per quatre l'objectiu del Banc Central Europeu
BarcelonaNou rècord a la zona euro: la inflació va escalar dues dècimes a l'agost i es va situar en el 9,1% en comparació amb un any enrere, segons les dades preliminars publicades aquest dimecres per l'oficina d'estadística comunitària Eurostat. Aquesta dada multiplica per més de quatre l'objectiu d'inflació del 2% que es fixa el Banc Central Europeu (BCE), que tornarà a reunir el seu consell de govern la setmana que ve i, previsiblement, tornarà a apujar els tipus d'interès.
Així doncs, l'agost es converteix en el mes amb els preus més elevats des de principis d'any, després que l'increment a l'eurozona fos del 5,1% al gener, del 5,9% al febrer, del 7,4% al març i l'abril, del 8,1% al maig, del 8,6% al juny i del 8,9% al juliol.
La inflació subjacent també escala. Aquest indicador (que exclou l'energia i els aliments frescos perquè tenen uns preus més canviants) es va situar el mes passat en un 4,3%, cosa que equival a un creixement de tres dècimes respecte al juliol. En aquest sentit, l'energia va repetir per vuitè mes com a principal factor de l'increment dels preus, amb una taxa anual de creixement del 38,3% que, tot i així, és inferior a la del juliol (39,6 %) i sobretot del pic de 44% registrat al març.
Pel que fa al preu dels aliments processats, l'alcohol i el tabac, va augmentar un 10,5% (enfront del 9,4% del maig), mentre que el dels aliments no processats va disminuir lleument, de l'11,1% del juliol al 10,9% de l'agost. D'altra banda, el preu dels béns industrials no energètics va augmentar en cinc dècimes fins al 5%, mentre que l'increment del preu dels serveis va ser una dècima més baix que l'anterior (3,8% respecte al 3,7% del maig).
Els bàltics lideren la inflació
Els tres països del Bàltic van ser de nou els socis de la moneda comuna amb la taxa d'inflació més elevada, amb Estònia al capdavant (25,2%), seguit de Lituània (21,1%) i Letònia (20,8%). El grup de països amb una inflació de dos dígits es completa amb els Països Baixos (13,6%), Eslovàquia (13,3%), Eslovènia (11,5%), Grècia (11,1%), Bèlgica (10,5%) i Espanya (10,3%, segons l'IPC harmonitzat).
Per sota d'aquest llindar, però per sobre de la mitjana de la zona euro, hi ha estats membres com Xipre (9,6%), Portugal (9,4%) i Àustria (9,2%). Finalment, set països de la moneda comuna van registrar a l'agost una inflació inferior a la mitjana. Es tracta d'Itàlia (9%), Irlanda (8,9%), Alemanya (8,8%), Luxemburg (8,6%), Finlàndia (7,6%), Malta (7,1%) i França (6,5%).