La inflació espanyola, per sota del 2% per primer cop des de l’abril del 2021
Els preus creixen un 0,6% respecte al maig i la inflació subjacent disminueix fins al 5,9%
BarcelonaEls preus tornen a l'alça, ara amb un increment mensual del 0,6% al juny, després de caure lleugerament al maig. En comparació amb el mateix mes de l'any passat, l'índex de preus al consum (IPC) ha experimentat un creixement de l'1,9%, més d'un punt per sota que el de maig i el més baix des de l'abril del 2021, segons les dades avançades de l'IPC publicades aquest dijous per l'Institut Nacional d'Estadística (INE). La inflació subjacent –evolució dels preus sense els elements més volàtils com l'energia i els aliments frescos– disminueix fins al 5,9%.
Aquestes dades situen Espanya com el primer país de la zona euro que redueix la inflació per sota del 2%, nivell de referència del Banc Central Europeu (BCE). Cal tenir en compte que el mes de juny del 2022 la inflació va situar-se en el 10,2%, la segona xifra més alta des del 1985, de manera que l'increment interanual d'aquest sisè mes de l'any és sobre una base molt alta.
L'escalada de preus va començar la primavera del 2021 –per la reobertura de l'economia i els colls d'ampolla a la indústria després de la pandèmia– i es va disparar a partir del març del 2022 amb el conflicte a Ucraïna. Això fa que la taxa interanual tingui des del març del 2023 –quan va caure un 3,3%, ja que el març del 2022 va disparar-se un 9,8%– un comportament anòmal. Aquest fenomen rep el nom d'efecte base, que fa referència a la xifra amb què es compara l'indicador, i en aquest cas es té en compte perquè l'any precedent va tenir un comportament extraordinari a l'alça.
Segons el ministeri d'Afers Econòmics i Transformació Digital, aquesta xifra de juny confirma la moderació dels preus dels aliments i begudes no alcohòliques, els carburants i l'electricitat, així com l'eficàcia de les principals mesures de reducció d'impostos i bonificacions. "Espanya es manté com un dels països amb la inflació més baixa de la Unió Europea, amb el consegüent guany de competitivitat i quota de mercat de les empreses espanyoles", afirma el govern espanyol traient pit.
De fet, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha dit en la seva arribada al Consell Europeu de Brussel·les que haver baixat la inflació per sota del 2% és un "èxit de país" .
La inflació segueix a l'alça
Per al secretari tècnic del Col·legi d'Economistes de Catalunya, Àngel Hermosilla, cal estar contents per la moderació, però amb matisos: el creixement interanual està llastat pel fort increment del juny del 2022, provocat pels preus energètics. "Els pitjors mesos de l'any passat van ser el juny, el juliol i l'agost. Per tant, és lògic que es produeixin moderacions d'aquest nivell", afegeix.
En canvi, Hermosilla expressa preocupació per la intermensual perquè indica que els preus encara segueixen a l'alça: "És la quarta vegada que creixen aquest any, i si sumes tots els increments estem a un acumulat del 2,5%. Això encara preocupa. Mes a mes, els preus continuen pujant".
Aquesta setmana el consell de ministres va aprovar un decret amb el manteniment d'algunes de les mesures que es van aprovar a finals del 2022 dins un paquet de mesures per afrontar la crisi energètica i de preus, i que dequeien el 30 de juny. Entre aquestes mesures hi ha l'eliminació de l’IVA per als productes de primera necessitat com el pa, la farina, la llet, la fruita, la verdura, el formatge, els llegums i els cereals. Pel que fa a l’oli i la pasta, es manté la rebaixa del 10% al 5%.
La subjacent, amb resistència a la baixa
El govern espanyol va assegurar que aquestes mesures es mantindrien fins al juny o fins que la inflació subjacent –exclou els preus més volàtils, com els de l'energia i els aliments– se situï per sota del 5,5%, però les dades d'aquest mes de juny la situen en el 5,9%.
"A la subjacent li costa molt moderar-se, encara està a prop del 6%, arrossega tot el tema de les cadenes de valor, les pujades que van fent-se a tots els productes de la cadena de valor. Aquí hi ha salaris, lloguers i els increments des de principis d'any. Està costant que baixi", conclou Hermosilla.
Per a la UGT, aquesta moderació fins a l'1,9% consolida una tendència observada els últims mesos, però ha advertit que la inflació subjacent segueix molt elevada, cosa que significa que part del teixit empresarial "continua tensant els preus de molts productes bàsics, com els aliments".
El governador del Banc d'Espanya, Pablo Hernández de Cos, dona per feta una nova pujada dels tipus d'interès al juliol, però considera que encara és d'hora per parlar sobre l'augment del preu dels diners necessari en la segona meitat d'aquest any. "Està clar que la reunió de setembre està absolutament oberta en termes de si hi haurà o no la necessitat d'endurir les polítiques monetàries", ha afegit De Cos en un col·loqui a Madrid organitzat per l'entitat que presideix, on també ha participat el president de la Reserva Federal dels Estats Units, Jerome Powell.
Aquest últim ha advertit que la resiliència del sistema financer no pot donar-se per feta, ja que, tot i que el sistema bancari segueix sòlid i els fluxos de dipòsits s'han estabilitzat, els pànics bancaris i les insolvències de principis d'any van ser dolorosos recordatoris que no es poden preveure totes les tensions que vindran.