La inflació desbocada encareix la tornada a l'escola
L'increment dels preus també arriba al material necessari per preparar el nou curs
BarcelonaQuan falten pocs dies per al 5 de setembre, la motxilla ja es comença a omplir amb llibres de text folrats, carpetes encara buides i llibretes en blanc. Les famílies catalanes fa setmanes que afronten la despesa econòmica que suposa cada any l'inici del curs, però aquest cop amb una complicació afegida. La inflació desbocada dels últims mesos també s'ha traslladat als preus de molts dels productes essencials per a la tornada a l'escola o l'institut, segons es desprèn tant de les dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE) com d'alguns dels sectors implicats.
Categories de l'índex de preus de consum (IPC) com els articles de papereria s'han encarit més d'un 23% en l'últim any (vegeu gràfic) si tenim en compte les últimes xifres d'aquest juliol. L'augment de preus en el calçat per a infants voreja el 9%, mentre que el material escolar costa prop d'un 5% més que en l'arrencada del curs passat.
"Sabem que tant l'inici de curs com l'any escolar en general s'encariran", sentencia Lidón Gasull, directora de les Associacions Federades de Famílies d'Alumnes de Catalunya (aFFaC). Des de l'entitat tenen clar que no hi ha prou mecanismes per fer front a aquest context inflacionista. El curs 2022-2023 també comença amb un encariment del preu màxim del menjador escolar, que passa de 6,33 euros a 6,54 euros diaris, en aquells centres públics en què l'espai del migdia dura dues hores i mitja. La justificació d'Educació és, precisament, l'increment generalitzat dels preus i les revisions dels convenis col·lectius d'aquest servei, que han fet créixer els costos de personal.
La reutilització de llibres de text, una de les fórmules habituals per estalviar en l'inici del curs, no serà una opció per a totes les famílies aquest any, explica Gasull. Amb els canvis en el currículum per adaptar-se a la nova llei estatal d'educació, alguns centres els canviaran respecte al curs anterior i, per tant, la despesa serà inevitable. El departament, però, ha deixat tres anys de marge per aplicar els nous continguts. D'altra banda, l'aFFaC té constància que algunes escoles tenen sobre la taula la possibilitat d'apujar la quota que cobren a les famílies pel material de classe, com a reflex de l'elevada inflació.
Des d'Educació recorden que la principal mesura per "acompanyar econòmicament les famílies" és la millora de la detecció de l'alumnat vulnerable, que ha passat d'un 7% a un 17% en el darrer procés de preinscripció. Els centres rebran un finançament específic per aquests alumnes, de 384 euros els centres públics i de 988 euros els concertats.
Preu del paper disparat
"Hi ha hagut un impacte de la inflació en aquesta campanya, però no tan gran com en l'alimentació, perquè es prepara amb molta antelació", explica Oriol Soler, director general de la cooperativa Abacus. Tot i el fort augment de preu del paper, bona part de les comandes ja fa mesos que estan tancades. Per això, assegura que de mitjana els articles de les seves botigues s'han encarit un 6%, per sota del repunt interanual del 10,3% de l'IPC a Catalunya del juliol. La cadena s'ha marcat com a objectiu que en cada categoria del seu assortiment hi hagi productes al mateix preu o més barats que l'any passat, per mitigar l'impacte de la inflació en les butxaques dels clients. Tot i això, Soler tampoc vaticina cap impacte en les vendes. "No notem absolutament res, cap aturada de mercat", diu.
Treballar amb marge de temps també ha estat la taula de salvació dels editors de llibres de text, confirma Antonio Garrido, president de la comissió de continguts educatius del Gremi d'Editors i director general del grup Edebé. "Amb els problemes d'aprovisionament ja vam fer compres anticipades", explica. El paper no és l'únic maldecap, perquè les impremtes també han augmentat preus per compensar l'encariment de l'electricitat. Garrido admet que la pujada de cost dels llibres nous se situa de mitjana en el 6% i que el percentatge és menor en els vells. "Hem preferit no ser inflacionaris i moderar l'increment sacrificant marges", assegura.
En el seu últim informe –el del curs passat– l'organització de consumidors OCU xifrava en prop de 500 euros la despesa per equipar un infant amb tot el que és necessari per a l'inici de les classes, des de la roba i el calçat fins als llibres de text i el material. "Per a aquest any encara estem en fase d'estudi i no hem publicat les dades, però és evident que pujarà", afirma Esther Lorente, delegada a Catalunya de l'entitat. Per intentar estalviar en la factura de la tornada a l'aula, l'organització recomana revisar el que ja es té a casa i es pot reciclar, fer una llista amb les necessitats més urgents i comparar preus.