La inflació continua disparada i s'eleva al maig fins al 2,7%

El rebut de la llum s'encareix un 44% respecte el mateix mes del 2020

Barcelona/MadridEl cistell de la compra ha sigut aquest mes de maig un 2,7% més car que fa exactament un any. L'indicador avançat que publica aquest dilluns l'Institut Nacional d'Estadística estima que aquesta diferència és cinc dècimes superior a la mateixa comparativa feta al mes d'abril, i situa la inflació a l'Estat en nivells que no es registraven des del febrer del 2017.

Inscriu-te a la newsletter Primer set per al SabadellInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En aquest sentit, la corba fa quatre mesos consecutius que creix. I ho fa, s'entén, com a prova que s'ha revifat el consum, sobretot si es té en compte que un fa any amb prou feines es podia sortir de casa per culpa de la pandèmia. En tot cas, l'INE especifica que un dels elements que expliquen millor aquesta pujada del 2,7% és l'increment dels preus dels carburants i els combustibles, que un fa any estaven en plena caiguda. De fet, si no es té en compte ni el preu dels productes energètics ni el dels aliments –productes amb preus més volàtils– la inflació al maig només va augmentar un 0,2%, més de dos punts i mig menys que l'IPC general.

Cargando
No hay anuncios

La comparació dels preus entre un mes i un altre també evidencia increments, tot i que en aquest cas de menys magnitud que quan la comparativa és anual. Els preus es van situar al maig un 0,4% més alts que a l'abril, però això implica rebaixar unes dècimes les dinàmiques de creixement dels mesos passats. A l'abril, per exemple, la cistella de la compra s'havia encarit un 1,2%, i al març, un 1%. En definitiva, però, la idea clara és que se segellen el canvi de tendència i els indicis de recuperació econòmica, sobretot en comparació amb les caigudes de preu que es van produir durant tot el 2020.

Augment de preus circumstancial

Els experts expliquen que l'elevada inflació és "circumstancial" i "esperada". Si fa un any tothom estava a casa seva per la pandèmia i l'economia estava gairebé aturada, la inflació interanual és lògic que augmenti molt quan l'economia comença a arrencar. "Ja prevèiem que la inflació es recuperaria quan es recuperés la demanda interna. No està passant només a Espanya. Passa també a altres països com Alemanya o els Estats Units", apunta el professor d'economia de la UB i membre del Col·legi d'Economistes de Catalunya, Alfons Fernández. Segons Fernández, "a mesura que avançi l'any, l'augment de l'IPC s’anirà suavizant".

Cargando
No hay anuncios

Que la inflació augmenti, en les circumstàncies actuals és una bona notícia. "És un símptoma de la recuperació de la demanda interna de les economies més avançades", subratlla l'economista. Alfons Fernández, però, considera que és poc probable que la situació s'allargui en el temps i per això els bancs centrals no estan actuant: "Els bancs centrals estant sent molt cautelosos. El que no volen és canviar la seva política monetària per una situació circumstancial d’inflació".

Cargando
No hay anuncios

Tot i això, l'economista adverteix que si finalment els preus continuen pujant durant mesos, els bancs centrals haurien d'actuar. "Si l'augment de la inflació es fes crònica, podria posaria en perill el ritme de la recuperació econòmica", assegura. En aquest cas, està convençut que els bancs central es plantejarien actuar i canviar les polítiques monetàries per reduir la inflació. "És molt prematur anticipar un canvi de política monetària dels bancs centrals", assegura.

La factura de la llum també es dispara

També continua augmentant el preu de la llum, que al maig va repuntar un 0,8% respecte a l'abril i, si es compara amb el mateix mes de l'any anterior, el preu s'ha disparat un 43,8%. L'espectacular augment arriba quan està a punt d'entrar en vigor el nou sistema que incentivarà el consum més eficient de l'electricitat però pot encarir encara més la factura pels consumidors. El nou sistema permetrà evitar que el rebut augmenti si es consumeix més electricitat -per posar rentadores o rentaplats- durant les anomenades "hores vall" (la nit o els caps de setmana), però pot augmentar si es continua consumint durant el dia de dilluns a divendres.

Cargando
No hay anuncios

El rebut mitjà per a un consumidor domèstic va pujar al mes de maig a 75,92 euros, davant els 75,32 euros de l'abril. Respecte a fa un any, l'increment en el rebut de la llum per a un consumidor és de gairebé el 44%, amb una diferència de més de 23 euros. Igual que l'augment de l'IPC, el gran increment interanual s'explica, en part, perquè al maig del 2020 es va produir una forta caiguda de la demanda a causa de les restriccions relacionades amb l'estat d'alarma per fer front a la pandèmia de coronavirus. També es deu a a que fa un any el preu del mercat de l'electricitat era especialment baix.