Economia05/12/2016

La inestabilitat política a Itàlia es trasllada a l'economia

L'euro cau i els dubtes sobre la banca arrosseguen l'Íbex avall a primera hora

Natàlia Vila
i Natàlia Vila

BarcelonaLa sacsejada política a Itàlia s'ha fet notar des de primera hora als mercats. La victòria del 'no' a la reforma constitucional italiana i la dimissió del primer ministre, Matteo Renzi, s'ha traduït en desconfiança als mercats.

Inscriu-te a la newsletter Primer set per al SabadellInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Els inversors s'han volgut desprendre de l'euro i han fet una onada de vendes que ha fet caure la divisa, que ara s'apropa una mica més a la paritat amb el dòlar. A primera hora l'euro ha baixat més d'un 1% i es canviava a 1,0567 dòlars, enfront dels 1,0659 dòlars amb què va tancar divendres. És la caiguda més forta de la divisa europea des del mes de juny, quan va guanyar el Brexit, i ha registrat mínims dels últims 20 mesos enfront del dòlar.

Cargando
No hay anuncios

La borsa de Milà ha obert amb una baixada de més del 2%. Els dubtes se centren en la banca, que, en un primer moment, també ha arrossegat l'Íbex-35 avall: el selectiu ha perdut més d'1 punt durant els primers minuts de cotització, tot i que després s'ha recuperat.

A més, les primes de risc de tots dos països han pujat: la italiana ha escalat 8 punts, fins a superar els 170; i l'espanyola 3 fins als 129 punts. La resta de parquets europeus s'ho han pres amb més calma. París ha pujat mig punt a l'obertura, Frankfurt quatre dècimes i Londres només s'hi ha deixat un 0,37%.

Cargando
No hay anuncios

Els inversors temen una nova onada euroescèptica

Els temors inicials són la resposta dels inversors al que consideren que podria ser un nou període d'inestabilitat: temen que la dimissió del primer ministre italià obri la porta a unes noves eleccions que podrien donar ales als partits antisistema i euroescèptics, com el moviment Cinc Estrelles, que ha promès un referèndum sobre la permanència d'Itàlia a l'euro.

Cargando
No hay anuncios

Tot i això, el 'no' a Renzi estava dins de les previsions de la majoria d'analistes, fet que ha ajudat que la sotragada als mercats no fos tan gran com amb el Brexit (aleshores l'Íbex-35 va perdre més d'un 12%) o amb la victòria de Donald Trump (quan el selectiu espanyol va caure un 4%, que va recuperar en poques hores).