Indústria

Roca Group redueix beneficis en un 2023 marcat per la falta de nova construcció

La companyia catalana, líder mundial en sanitaris, inverteix 153 milions d'euros, un 13% més

Roca Group
2 min

BarcelonaLa falta de nova construcció derivada de l'encariment dels tipus d'interès i també el canvi d'hàbits dels consumidors, que han apostat menys per a la rehabilitació, han impactat en els comptes de Roca Group, que ha tancat l'any 2023 amb una reducció dels ingressos i els beneficis.

El líder mundial en sanitaris –aparells de neteja i higiene– va tancar l'exercici amb una facturació de 2.057 milions d'euros, un 1,7% menys que els ingressos del 2022 i, per tant, molt semblants als del 2021, quan l'empresa amb seu a Gavà i de capital familiar va disparar els seus beneficis fins als 179 milions d'euros.

L'onada inflacionària, que va començar amb l'increment del cost de l'energia i que ara ha provocat la reducció dels marges comercials de la companyia, ha rebaixat els guanys del gegant català als 27 milions, 15 menys que el 2022. En una nota de premsa aquest divendres, l'empresa ha explicat que el benefici net també s'ha vist "fortament impactat" per l'ajust per hiperinflació a l'Argentina de 37 milions d'euros. L'ebitda (benefici abans d'impostos, interessos i amortitzacions) del 2023 s'ha situat en 318 milions d'euros.

Inversions i adquisicions

Roca Group va augmentar un 13% la seva inversió, fins als 153 milions, centrada principalment en l'ampliació i millora de la capacitat productiva de les fàbriques, el reforç dels centres de competència, la digitalització i desenvolupament de nous productes i l'actualització d'instal·lacions i sales d'exposició, entre d'altres. El 2023 també ha estat l'any en què la companyia ha adquirit Madeli, una empresa nord-americana de mobles de bany prèmium; Clarke, una firma de banyeres i plats de dutxa també nord-americana, i Alape, una marca alemanya de lavabos prèmium d'acer.

A principis d'any, la companyia va anunciar la construcció de dos forns de túnel elèctrics a Gavà i Burgos el 2025, en el marc d'un procés d'electrificació de fins a cinc plantes europees per reduir les emissions de CO₂. Amb aquests forns elèctrics, que arriben als 1.250 graus i són l'última parada del procés de producció de lavabos, vàters i banyeres, Roca Group vol substituir els actuals forns de gas, que representen el 50% de les emissions del grup. La companyia ja va avançar aleshores que el 2023 havia estat complicat per la inflació i la situació política a la Xina.

Roca Group té una trentena de marques –la més famosa després de Roca és Laufen– i 79 fàbriques a tot el món, amb les quals dona feina a més de 20.000 persones.

stats