Rafael Villaseca: "Celsa ha sortit de la UCI, però encara és a l'hospital"
La nova cúpula presenta una empresa renovada i amb una recapitalització del deute de 1.418 milions d'euros
BarcelonaLa nova etapa de Celsa ja és una realitat. El flamant nou govern de la metal·lúrgica, amb Rafael Villaseca com a president i Jordi Cazorla com a conseller delegat, s'ha adreçat aquest dimarts a la premsa per explicar com està l'empresa després de la sortida de la família Rubiralta i la convulsa situació econòmica que arrossegava des de feia anys. "Podem dir que Celsa ha sortit de la UCI, però encara és a l'hospital", ha resumit el president.
La companyia, que es presenta amb una cara renovada, ha estrenat aquest mateix dimarts –en el marc d'una junta extraordinària– el seu nou consell d'administració, en què han entrat Hilario Albarracín, Elena Guede, Juan José Nieto i Mario Longhi com a consellers independents. Alhora, Villaseca ha celebrat que es comença a "restablir l'equilibri patrimonial gràcies a la recapitalització del deute per import de 1.418 milions d'euros".
Amb tot, no hi ha notícies, encara, d'un soci industrial espanyol que pugui entrar a la companyia, tal com ha reclamat el govern de l'Estat. "És prematur parlar de la cerca del nou inversor, però òbviament ens comprometem a complir amb aquesta condició", ha dit en aquest sentit el president de Celsa.
Sanejament de comptes
"Els objectius immediats de la nova cúpula eren, primer de tot, estudiar amb profunditat la situació de la companyia, que estava a punt de fer fallida i a partir d'aquí centrar els plans de futur", ha dit Villaseca. De fet, el pla estratègic a seguir encara "no està completat", però la companyia espera tenir-lo a punt després de l'estiu. "Esperem que a mitjans del segon semestre estiguem en condicions de rellançar la companyia i entrar en una etapa de tranquil·litat i normalitat", ha dit el president. Tot i que no descarta que el 2025 la companyia sigui rendible, no ha volgut marcar horitzons temporals.
"Hi ha hagut una reestructuració del deute que també ens situa en una situació de tranquil·litat i normalitat; encara no està tot resolt, però estem en el camí", ha asseverat Villaseca. Al seu torn, Cazorla ha detallat la situació econòmica de l'empresa, que després del procés de reestructuració ha tancat el 2023 amb una recapitalització de deute per import de 1.418 milions d'euros i fons propis consolidats per 326 milions.
Així doncs, després d'aquests ajustaments comptables, s'ha determinat que el resultat anual consolidat després d'impostos és de 459 milions. Cal tenir present també que en aquests resultats es reconeix la pèrdua pel crèdit incobrable a la família Rubiralta, els antics propietaris, i del deteriorament d'actius per 245 milions d'euros. Segons apunten des del grup, sense el procés de reestructuració, el 2023 hauria registrat unes pèrdues de 918 milions i fons propis negatius de fins a 1.187 milions.
Tot i que no es descarten la desinversió d'actius estrangers, com ja havia comentat amb anterioritat la companyia, de moment "s'està treballant per conèixer exactament la situació i no hi ha res en ferm", ha detallat el president. Amb tot, han assegurat també que no es plantegen "reduir la plantilla". Actualment, el grup té 4.000 treballadors directes i 10.000 d'indirectes. "És necessari tenir sempre molt present d'on venim. Estem en marxa, estem contents amb el repte i tenim les bases per saber cap a on enfocar-nos", ha conclòs Villaseca.