Unió Europea
Indústria12/12/2022

Pressió dels estats a la UE perquè implementi ajuts com els de Biden

La majoria de països membres demanen un pla per subvencionar i impulsar la reindustrialització d'Europa

Brussel·lesCada vegada més estats membres se sumen a la demanda de llançar a escala europea un paquet d'ajudes similar al que ha impulsat l'administració de Joe Biden, la llei per a la reducció de la inflació (l'IRA, en les seves sigles en anglès), que destinarà 400.000 milions d'euros al cotxe elèctric i a altres iniciatives de transició verda estatunidenques. Després que diferents líders europeus hagin criticat el pla de Washington i hagin instat la Unió Europea a reproduir-lo, els països de la Cimera Euromediterrània (EuroMed) –França, Itàlia, Espanya, Portugal, Grècia, Croàcia, Eslovènia, Malta i Xipre– ho han demanat de manera oficial com a via per reindustrialitzar el Vell Continent i tornar-lo a fer competitiu davant dels Estats Units i la Xina.

Inscriu-te a la newsletter Primer set per al SabadellInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Aquests països consideren que el "dopatge" nord-americà a només empreses estatunidenques pot perjudicar la competitivitat de la indústria europea i, per aquest motiu, insten Brussel·les a explorar la manera de "respondre i evitar els efectes negatius de les mesures proteccionistes de països tercers", així com "garantir que tothom respecti les normes de l'Organització Mundial del Comerç (OMC)".

Cargando
No hay anuncios

Fins ara Brussel·les no ha pres cap mesura, però el comissari europeu de Mercat Interior, Thierry Breton, ja ha advertit que, si els Estats Units no rectifiquen la llei, l'executiu comunitari "haurà de denunciar-ho a l'OMC" perquè dirimeixi sobre la seva legalitat i "haurà de considerar mesures com a represàlia". "És probable que l'IRA i la competència xinesa, també molt subsidiada, ampliïn encara més la nostra bretxa", va apuntar Breton.

Més enllà dels estats de l'Euromed, Alemanya –l'economia més gran d'Europa i el país més influent a les institucions comunitàries– també fa temps que pressiona en aquest sentit. El vicecanceller alemany, Robert Habeck, ha apostat per una "resposta contundent de la Unió Europea" i el ministre de Finances, Christian Lindner, va avisar que la pluja de subvencions "proteccionistes" estatunidenca podria provocar una "guerra comercial". En la mateixa línia, el president francès, Emmanuel Macron, tot i la bona relació amb Biden, va alertar en la seva visita a Washington del perill d'una escissió comercial entre les potències occidentals. "Senzillament, volem que no hi hagi desequilibris, que la competència sigui justa", va insistir Macron.

Cargando
No hay anuncios