Molins retorna la seu social a Catalunya
La companyia va traslladar la seu a Madrid després del referèndum de l'1-O
BarcelonaL'empresa catalana Molins (abans Ciments Molins) ha decidit retornar la seu social a Catalunya, segons ha comunicat l'empresa a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV). Ho ha decidit per unanimitat el consell d'administració de l'empresa familiar catalana, que cotitza a la borsa espanyola.
Fonts de l'empresa han assegurat que la decisió de portar la seu social a Catalunya s'ha pres per unanimitat del consell d'administració i "pensant en el millor interès de la companyia". El 20 d'octubre del 2017, el consell d'administració de Molins va acordar traslladar la seu social de Sant Vicenç dels Horts a Madrid a causa de la "situació política i social" que es vivia a Catalunya i de "la inseguretat jurídica que provocava", va argumentar en aquell moment. Llavors, Molins va traslladar la seu social al carrer Espronceda, 38 de Madrid i, posteriorment, la va portar al passeig de la Castellana de la capital espanyola.
La seu de Molins anirà ara a Sant Vicenç dels Horts, on ja havia estat abans i on l'empresa té el seu principal centre industrial. Molins es va endur la seu social a Madrid després del referèndum de l'1-O, en el moviment que va facilitar el govern de Mariano Rajoy amb el conegut com a decret Guindos, que permetia el trasllat de seu social sense que calgués l'aprovació de la junta d'accionistes.
El trasllat de la seu social de Molins a Madrid no va ser acceptada per tots els accionistes de la companyia. A mitjans del 2019 l'empresa va sotmetre a la junta, a petició d'un minoritari, la possibilitat de retornar la seu a Catalunya, tot i que els accionistes van rebutjar aquella possibilitat i van decidir que continués a Madrid. Tot i això, la divisió sobre el retorn de la seu existia entre els accionistes i, fins i tot, alguns membres de la família Molins van dur el cas als tribunals per demanar el retorn de la seu al Principat. De fet, el cas es va veure en un jutjat mercantil de Madrid, però la seu es va mantenir a la capital espanyola.
De les empreses que van traslladar la seu social fora de Catalunya després del referèndum de l'1-O, poques han fet el pas invers. La més important fins ara que havia tornat a Catalunya va ser Agbar, tot i que també hi ha hagut altres moviments, com el retorn de Laboratorios Ordesa i Red Point.
El president de la Generalitat, Salvador Illa, ha expressat la satisfacció pel retorn de la seu social de Molins i ha aprofitat l'avinentesa per remarcar que el seu Govern treballa "perquè Catalunya sigui, de nou, motor econòmic d'Espanya i d'Europa en benefici de tothom".
El moviment de seus es va desencadenar després del referèndum, liderat per les grans cotitzades catalanes, com CaixaBank, que va anar a València, i el Banc Sabadell, que es va endur la seu a Alacant. Entre les grans empreses catalanes que formen part de l'Íbex-35, només Grifols va decidir mantenir la seu a Catalunya. Però de les que formen part del mercat continu, com Molins, n'hi va haver més que s'hi van mantenir.
El trasllat de seus socials no s'havia monitorat fins aleshores. Durant els dos últims mesos del 2017 i els primers mesos del 2018 hi va haver un important nombre de trasllats de seus, però després va baixar i, malgrat que Catalunya és la comunitat que ha anat perdent més seus socials, no ha perdut pas negoci en els anys que han transcorregut des d'aleshores, sinó que n'ha anat guanyant.
La notícia del retorn de la seu de Molins ha estat ben rebuda pel Govern. La consellera d'Economia, Alícia Romero, a través de la xarxa social X, l'ha valorat com "una molt bona notícia".
Aconseguir el retorn de les seus socials ha estat en l'agenda dels diferents governs catalans. Però l'accés a l'executiu del PSC amb Salvador Illa com a president ha aplanat el camí. De fet, el president de la patronal catalana Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, ja va lloar la feina de l'executiu socialista fa menys de dos mesos. Segons va dir, la Generalitat de Salvador Illa anava en la “bona direcció” per assolir les circumstàncies que permetin el retorn de les empreses que van marxar per l’1-O. Ho va expressar Sánchez Llibre al IV Foro Empresarial de Catalunya, organitzat per elEconomista a mitjans d'octubre. De fet, la patronal que presideix Sánchez Llibre ha expressat també a X la satisfacció i el seu president ha dit que esperava que sigui un primer pas i que espera "que no sigui l'últim". Per a Sánchez Llibre, el retorn de Molins és una "gran notícia per a Catalunya” i ha felicitat els directius i el consell d’administració per la decisió. "Benvinguts”, ha conclòs.
Els anteriors governs de la Generalitat, presidits per Junts i Esquerra, successivament, van intentar sense èxit el retorn de la seu social de les grans empreses. Si bé l'efecte econòmic real d'aquests trasllats era limitat, en termes d'imatge i confiança l'impacte sí que es veia transcendent.