Indústria

Kronospan redobla la seva aposta a les Terres de l’Ebre i hi injectarà 150 M€ més

La Generalitat i la multinacional dels aglomerats de fusta treballen per a la construcció d’un ramal ferroviari per connectar l’empresa al Corredor Mediterrani

Els consellers Roger Torrent i Ester Capella durant la visita a Kronospan
06/07/2023
3 min

TortosaLa inversió industrial estrangera més gran que s’ha fet mai a les Terres de l’Ebre. Així és com l’octubre del 2021 es va anunciar l’arribada de Kronospan, la multinacional dedicada a la fabricació de taulers amb fustes reciclades procedents al 100% de mobles domèstics. Un any i mig després i amb 380 milions d’euros ja invertits, el projecte no només està en marxa, sinó que s’amplia. Així ho han anunciat aquest dijous el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent; la consellera de Territori, Ester Capella, i el director general de Kronospan, Javier Macicior. En una visita a la nau de 90.000 metres quadrats del polígon Catalunya Sud –entre els municipis de Tortosa i l’Aldea– han explicat que l’empresa implementarà una segona línia de producció de taulers de fusta –aquest cop natural– que implicarà una inversió de 150 milions d’euros més. Això significarà la creació de setanta-cinc nous llocs de treball directes, que caldrà sumar als 185 ja existents i als 1.500 llocs de feina indirectes.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

“El polígon Catalunya Sud és una peça clau en la reindustrialització del país. A més, l’activitat concreta de Kronospan està alineada amb els objectius per al desenvolupament sostenible del nostre departament. D’una banda, és una indústria que recupera fusta reciclada, però ara, a més, la nova línia de producció requerirà nova matèria primera que provindrà directament dels boscos del país”, ha destacat Torrent. “Volem desenvolupar un clúster de la fusta que aposti per l’economia circular i les energies verdes”, ha afegit el director general de Kronospan.

La planta de Kronospan va començar a produir els primers taulers de fusta l’abril passat. Una activitat que implica el trànsit de fins a cent camions diaris: els que transporten la matèria primera –elements de fusta procedents del reciclatge– i els que donen sortida als taulers de fusta aglomerats. És per això que Macicior ha explicat també que l’empresa treballa amb la Generalitat i els ajuntaments per aconseguir la construcció d’un ramal ferroviari fins a les instal·lacions que a poc a poc permeti substituir el trànsit rodat. “Aquest producte no es produeix en cap lloc de l’estat espanyol i suposaria un gran volum d’exportacions, i per això la connexió en tren de la planta és imprescindible”, ha afegit.

De fet, els alcaldes de Tortosa, Jordi Jordan, i l’Aldea, Xavier Royo, han explicat que més enllà del ramal, és necessària la construcció d’una estació intermodal, de la qual es puguin servir totes les empreses de la zona i que serà clau per al desenvolupament del polígon Catalunya Sud. “És una infraestructura que traspassarà els límits municipals, perquè el seu impacte anirà més enllà de Tortosa i l’Aldea. Estem pensant en clau de territori”, ha remarcat Royo. En aquest sentit, la consellera Capella ha detallat que la Generalitat ja treballa en la redacció del Pla Director Urbanístic d’Activitat Econòmica, per reordenar el sector i agilitzar els tràmits administratius que facin possible, primer, la construcció d’un ramal ferroviari fins a Kronospan –que podria estar enllestida a final del 2026– i, després, la creació de l’estació intermodal de mercaderies.

Torrent, Capella i Macicior, juntament amb els alcaldes, han aprofitat l’anunci d'avui per signar un acord amb l’objectiu de cooperar entre les institucions i de fer créixer el projecte de Kronospan a la zona. Amb seu a Àustria, Kronospan compta amb 50 plantes de producció arreu del món i una plantilla de més de 15.000 treballadors.

stats