Històrica venda de Celsa: es desprèn de les seves filials britàniques i escandinaves
El grup del multimilionari Pavel Tykač compra el negoci de l'empresa catalana al Regne Unit, Noruega, Finlàndia, Suècia i Dinamarca
BarcelonaEl grup siderúrgic català Celsa ha tancat un acord amb el family office txec Sev.en Global Investment (Sev.en GI), del multimilionari Pavel Tykač, per vendre-li el 100% de les seves filials britàniques i dels països nòrdics, segons ha informat la companyia que presideix Rafael Villaseca aquest dijous en un comunicat. La transacció ronda els 600 milions d'euros, segons informa El Confidencial.
La venda forma part del pla de redreçament i desendeutament de la companyia siderúrgica que es va posar en marxa després que els fons creditors n'agafessin el control en substitució de la família Rubiralta. El grup Celsa ha informat que destinarà l'import de la venda a la reducció del seu endeutament, d'acord amb els compromisos legalment assumits. La companyia ha indicat que amb aquesta desinversió, juntament amb la recent ampliació de capital de 166 milions d'euros i el seu pla d'eficiència, continuarà amb la posada en marxa de la seva reorganització industrial i financera.
El grup Celsa ha indicat que es focalitzarà en les seves operacions a Espanya així com en la reducció del seu endeutament financer.
En l'operació de venda hi han actuat Citigroup, com a assessor financer, i Linklaters, com a assessor legal de Celsa. Sev.en GI és un grup d'inversió amb seu a la República Txeca que inverteix en diferents sectors, enfocats a la generació d'energia i extracció dels recursos naturals. Aquest grup actua a tot el món i té inversions a Europa, Austràlia, Nord-amèrica, i l'Àsia.
La transacció afecta les filials Celsa Steel UK, del Regne Unit, i Celsa Nordic, que opera a Noruega, Finlàndia, Suècia i Dinamarca. El director executiu de Sev.en GI, Alan Svododa, ha qualificat d'"acord històric" aquesta transacció, ja que la seva companyia considera que la indústria de l'acer "és vital" per al seu creixement. Per a Svododa, aquesta compra enforteix la presència de la companyia a Europa amb l'entrada als mercats escandinaus, i permet "un avenç cap a la sostenibilitat" amb la producció d'acer ecològic.
Celsa Steel UK és l'empresa més gran de reciclatge d'acer al Regne Unit amb una planta a Cardiff que té una capacitat de producció anual d'1,2 milions de tones d'acer de construcció amb baix contingut de carboni. La planta opera amb una tecnologia de forn d'arc elèctric que té una de les empremtes de carboni més baixes de la indústria.
Acer baix en carboni
Per la seva banda, Celsa Nordic és un dels principals productors d'acer als països escandinaus i cobreix tota la cadena de producció de forma integrada, des de la recol·lecció de ferralla fins al processament i la fabricació de productes d'acer acabats per al sector de la construcció, i que utilitza en el seu procés energia hidroelèctrica renovable. Alan Svoboda ha destacat que les dues companyies són tecnològicament avançades i "estan consolidades com a líders europeus en la producció d'acer ecològic".
Amb la compra, el grup txec diversifica la seva cartera d'inversions i incorporarà uns 2.700 empleats de les filials de Celsa. Sev.en Global Investments forma part del Grup Sev.en de l'empresari i inversor txec Pavel Tykač, que forma part de la llista Forbes Real Time Billionaires de les 400 persones més riques del món.
Símbol del gran divorci
La filial escandinava de Celsa té una enorme càrrega simbòlica a la companyia. La compra de Fundia l'any 2006, liderada per Francesc Rubiralta fill sense la llum verda del seu tiet José María, va portar a un dels divorcis més sonats de la història de les empreses familiars catalanes. És per aquella compra que les dues branques de la família van trencar relacions, quedant una part de la família al capdavant de l'aleshores exitosa Celsa i l'altra amb Werfen, que encara no era el gegant que és avui. En aquella època de compres a l'exterior és, a més, on cal trobar els enormes problemes de sobreendeutament que va encarar Celsa durant dues dècades i que va acabar amb l'expulsió de la família l'any passat en benefici dels fons d'inversió que havien comprat el passiu als bancs.