El grup Bondalti presenta una OPA d'exclusió del 100% per Ercros, que es dispara a la borsa
La operació implica un desemborsament de 329 milions d'euros, a raó de 3,6 euros per acció
BarcelonaL'empresa química portuguesa Bondalti, a través de Bondalti Iberica, ha llançat una oferta pública d'adquisició (OPA) en efectiu pel 100% per a la química Ercros. L'operació, que estaria valorada en uns 329 milions d'euros, ha disparat quasi un 33,6% la cotització de la companyia catalana, fins als 3,42 euros per títol, un valor que no assolia des del maig de l'any passat.
En un comunicat publicat a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) aquest dimarts, la filial de Bondalti ha explicat que es tracta d'una oferta de caràcter voluntari sobre la totalitat de les accions d'Ercros, a 3,6 euros per acció, el que suposa una prima del 40,6% sobre el preu de cotització a tancament de mercat d'aquest dilluns.
El soci únic de Bondalti Iberica és Bondalti Chemicals, que està participada íntegrament per Bondalti Capital, matriu del grup Bondalti, un dels més grans de la indústria química portuguesa. Al darrere de grup hi ha la societat José de Mello Capital, amb presència a Espanya des de fa més de 20 anys. Bondalti dona feina actualment a més de 200 persones a Espanya, repartides entre dues unitats productives i centres logístics a Cantàbria, La Rioja i Galícia, i quatre oficines repartides per l'Estat.
Ercros va tancar l'exercici passat amb un benefici de 28 milions d'euros, un 59,2% menys que l'anterior, la majoria dels quals provenen d'una sentència del Tribunal Constitucional (TC) sobre la limitació de compensació de bases imposables negatives. Sense, els beneficis serien d'1,5 milions d'euros.
Una OPA d'exclusió
Bondalti té previst exercir el seu dret d'exigir la venda forçosa de les accions d'Ercros, un mecanisme de compravenda forçosa d'accions conegut com a squeeze-out, amb l'objectiu de promoure l'exclusió de negociació de les accions d'Ercros de les borses de valors, que es materialitzaria en el moment en què es liquidi la venda forçosa.
Ara bé, en cas que no es compleixin els requisits per a l'operació forçosa, però l'oferta tingui un resultat positiu i aconsegueixi l'adhesió d'un 75% de capital de la química catalana, Bondalti promourà l'exclusió de negociació de les accions a través d'un procediment d'excepció. Si l'oferta es liquida sense arribar a aquest 75%, el grup portuguès analitzarà la conveniència de mantenir les accions d'Ercros cotitzades o promoure una nova oferta d'exclusió de negociació de les accions.
El president de Bondalti, João de Mello, ha defensat que l'oferta representa una proposta financera "molt atractiva" per als actuals accionistes d'Ercros, així com per a la companyia. "La unió amb Ercros permet formar un grup amb la dimensió i múscul financer necessaris per afrontar els desafiaments que afronta la indústria química europea", ha dit. El grup portuguès ha assegurat que, en cas de materialitzar-se l'operació, mantindrà la seu de la companyia a Barcelona, així com l'ocupació i la presència en els territoris que opera Ercros, que són Catalunya, el País Valencià, Aragó i la Comunitat de Madrid.
De Flix al Hard Rock
La companyia catalana, que fa poc més d'un any va tancar la seva històrica planta de Flix després de 125 anys d'activitat, està a l'espera de rebre les autoritzacions mediambientals per part de l'Ajuntament de Vila-seca a fi de modificar les seves instal·lacions. Aquestes obres, que Ercros va proposar per millorar la seguretat, condicionen ara la construcció del projecte Hard Rock, el principal escull per a l'aprovació dels pressupostos de la Generalitat. El Govern va condicionar el projecte, a finals de l'any passat, a la modificació d'aquestes instal·lacions per evitar afectacions en cas d'accident químic.
Si hi ha acord entre Criteria i Hard Rock, el projecte quedarà pendent de les llicències mediambientals. Tal com va avançar l’ARA, Acció Climàtica va dictaminar el 2022 que el projecte no compleix els requisits ambientals, i el departament d'Empresa ha avisat recentment que algunes de les parcel·les continuen afectades pel risc químic per la seva proximitat a la planta d’Ercros a Vila-seca. L’informe és un aval condicionat al fet que Ercros implementi unes millores previstes.