El Govern ultima un fons inversor per retenir empreses estratègiques
La Generalitat vol mantenir a Catalunya els centres de decisió de les empeses tractores
BarcelonaEl Govern està enllestint la creació d'un fons inversor per entrar en el capital d'empreses considerades estratègiques i influir perquè mantinguin el seu arrelament a Catalunya. Així ho han explicat a l'ARA fonts coneixedores d'aquesta iniciativa, que s'hauria d'aprovar pel consell executiu durant aquesta tardor. En el disseny d'aquest vehicle inversor hi estan treballant la conselleria d'Economia i l'Institut Català de Finances (ICF).
La idea és fer un fons similar al Finkatuz del País Basc. La consellera d'Economia, Natàlia Mas, en la seva recent vista al País Basc va conèixer el funcionament d'aquest fons de l'executiu basc, que ja està dotat amb 300 milions d'euros i ha pres participacions en algunes empreses rellevants d'Euskadi, com ITP Aero, CAF i Kaiku, per un total de 104 milions d'euros.
Al País Basc s'han establert una sèrie de sectors considerats estratègics, com ara l'aeronàutic, l'automoció, les biociències, continguts digitals, ecoindústries, energia, maquinària, siderúrgia, tecnologia electrònica i de les comunicacions, transports, mobilitat i logística, tot i que es pot entrar en empreses d'altres sectors si es consideren tractores. Els diners s'han de destinar a empreses amb més de 100 milions d'euros de facturació anual i més de mig centenar d'empleats.
En el cas del fons que prepara el Govern, encara s'estan definint els sectors sobre els quals es vol influir i la mida de les empreses, malgrat que no seran gaire petites, perquè l'ICF ja disposa d'altres instruments per donar suport a pimes i start-ups. També s'està dissenyant el fons per saber amb quin capital s'haurà de dotar i quina inversió farà a cada una de les empreses en què entri. En qualsevol cas, es vol que prengui participacions minoritàries –no de control–, però rellevants per tenir pes en el seu govern. L'objectiu és "mantenir l'arrelament en el territori" i "evitar que marxin de Catalunya centres de decisió i oficines centrals" d'empreses considerades estratègiques o tractores. Un fons així, però, tampoc hauria evitat la crisi actual del gegant de la siderúrgia Celsa, ja que en aquest cas es tracta d'una empresa massa gran.
Altres inversors públics
Amb aquesta iniciativa el Govern vol fer un pas més de suport a l'empresa catalana amb un instrument nou. Actualment, la Generalitat disposa d'una empresa pública, Avançsa (Empresa de Promoció i Localització Industrial de Catalunya, SA), adscrita al departament d'Empresa i Treball, i que es dedica al foment de la reactivació industrial i a l'impuls de projectes innovadors d'alt valor afegit i diferencials que contribueixin a la sostenibilitat i a l'ocupació de qualitat.
L'ICF també disposa de diferents instruments per invertir en empreses, malgrat que està més enfocat al suport financer a través de crèdits i avals. En el cas dels fons que té per invertir, estan més enfocats a empreses petites i en els seus moments més inicials, amb un perfil de capital risc. Són fons com l'ICF Venture Tech o l'ICF Capital Expansió. L’entitat va finançar 470 empreses amb 478,7 milions d’euros el 2022. En l’àmbit del capital risc, va invertir 67,8 milions d’euros en sis fons de gestores externes i en 23 empreses directament des de l’entitat.