Indústria

Els fons prometen mantenir "l'espanyolitat" de Celsa en el seu aterratge a l'empresa

Els nous accionistes fan el primer pas per prendre el control de la companyia

ARA
i ARA

BarcelonaEls fons creditors de Celsa, a qui el jutge va donar el control de l'empresa, han demanat al govern espanyol el seu aval per prendre el control de la companyia. Un primer pas en què han fet una autèntica declaració d'intencions per intentar aplanar el camí del seu aterratge: asseguren que mantindran la plantilla i la capacitat de producció a Espanya, garanteixen "l'espanyolitat" del projecte i accedeixen a buscar dins l'Estat un soci industrial.

Inscriu-te a la newsletter Rato i la nostra condemnaInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En un comunicat, aquests fons, entre els quals hi ha Deutsche Bank, SPV Global, Sculptor Investment o Anchorage Capital, han anunciat aquest nou pas. El passat mes de setembre el jutjat mercantil número 2 de Barcelona va validar el pla de reestructuració, que aparta de l'empresa una branca de la família catalana Rubiralta, que en tenia el control, per traspassar-lo als fons creditors.

Cargando
No hay anuncios

Els fons han reconegut que tant el govern espanyol com el català els han demanat compromisos "ferms i vinculants" de mantenir la viabilitat de l'empresa –la primera familiar catalana en facturació– a llarg termini, que es mantingui el centre de decisió a Espanya, la capacitat de producció a l'Estat i el manteniment de l'ocupació, pel caràcter estratègic d'aquesta siderúrgica, així com el nomenament d'un consell d'administració independent i la incorporació d'un soci industrial espanyol. En aquest sentit, els fons ja van anunciar un primer pas: el nomenament de Rafael Villaseca, expresident de Gas Natural, com a president.

Segons els fons, han traslladat al govern espanyol el seu "total compromís" de millorar la posició financera de Celsa, mantenir la plantilla i assumir la resta d'objectius assenyalats, i han assegurat que mantindran transparència en els seus passos amb el govern i amb els treballadors.

Cargando
No hay anuncios

Per desembarcar a Celsa, els fons necessiten l'aval de l'executiu espanyol, que ha d'aprovar en consell de ministres que prenguin el 100% del capital de la companyia, cosa que han demanat aquest mateix dijous.

A la recerca d'un soci espanyol

Fonts del ministeri d'Indústria han insistit aquest dijous que les capacitats productives i tecnològiques de Celsa són "de gran rellevància" per al teixit industrial espanyol i la seguretat de l'abastament de productes siderúrgics, i per això, en "estret contacte" amb la Generalitat, han comunicat "als nous propietaris que és imperatiu que l'empresa es quedi" a Espanya, així com evitar decisions "de tancament o retallades que posin en risc" la viabilitat de la companyia.

Cargando
No hay anuncios

Segons fonts coneixedores de les negociacions, els fons han rebut mostres d'interès per part de diversos grups industrials per entrar a Celsa i complir així amb l'exigència d'un soci industrial espanyol. Malgrat la discreció d'aquestes negociacions, en els darrers dies s'ha especulat que Sidenor o CL Grup Industrial podrien tenir interès en aquest procés de cerca d'un soci industrial. Celsa, amb seu a Castellbisbal, un dels principals productors d'acer d'Europa i dels principals consumidors industrials d'energia d'Espanya, ocupa uns 10.000 treballadors, compta amb sis grups empresarials i té presència a nou països del continent.