Les exportacions alemanyes cauen més del previst
L'alentiment de l'activitat als EUA retalla el superàvit comercial de la primera economia europea
BarcelonaLes exportacions alemanyes van caure el passat mes de juny més del que havien previst inicialment els analistes a causa de l'alentiment de l'activitat econòmica als Estats Units, el principal soci comercial d'Alemanya, i per la baixa demanda a la resta de la Unió Europea, segons dades oficials publicades aquest dimecres per l'oficina federal d'estadística del govern germànic.
Així, les vendes de productes alemanys a l'estranger van disminuir al juny un 3,4% en comparació amb el mes anterior. Segons Reuters, aquesta caiguda és més del doble del previst, ja que els analistes apuntaven a una reducció de les exportacions al voltant de l'1,5%. D'aquesta manera, Alemanya redueix el seu superàvit comercial amb l'exterior dels 24.900 milions d'euros registrats al maig fins als 20.400 milions del juny, una caiguda de 4.500 milions, que els analistes pronosticaven que seria de 1.400 milions.
Els últims tres anys l'economia alemanya, la més gran de la UE i la més exportadora, ha patit un fort alentiment, fins al punt de tancar el conjunt del 2023 amb una reducció de l'activitat econòmica. Aquest any la mala situació es manté i el país va tancar el segon trimestre amb una reducció del producte interior brut (PIB, l'indicador que mesura la mida d'una economia), per la qual cosa es torna a acostar a la recessió tècnica (que té lloc quan s'encadenen dos trimestres de caigudes del PIB).
El motiu principal de la caiguda de les exportacions és l'alentiment de l'activitat als EUA, on recentment s'han registrat males dades d'ocupació després d'anys amb un elevat ritme de creació de llocs de treball. Aquest alentiment ha impactat a la baixa la demanda dels consumidors nord-americans i, per tant, també les vendes de productes alemanys als EUA. Així mateix, també ha caigut la demanda de béns germànics a la resta de la UE.
L'economia alemanya es basa sobretot en un sector industrial competitiu que exporta molt. Els principals socis comercials del país són la resta d'estats membres de la UE, els Estats Units i la Xina, on els últims anys també s'ha registrat un alentiment. La indústria alemanya també es va veure afectada negativament pels colls d'ampolla i els problemes en les cadenes de subministrament industrial el 2021 i el 2022, i amb la reactivació de l'economia mundial després de la pandèmia, així com per la crisi energètica i la inflació de les primeres matèries arran de la invasió russa d'Ucraïna.
Millora de la producció industrial
Malgrat les males notícies exportadores, però, la indústria alemanya sí que ha donat un bri d'optimisme a l'economia. Segons dades de l'oficina estadística, la producció industrial va créixer un 1,4%, per sobre dels pronòstics dels analistes, mentre que les comandes a empreses industrials també han crescut.