Comerç internacional

Escac de la Xina a la producció de xips a Occident

Pequín limita la venda de germani i gal·li a Europa i els EUA en un nou capítol de la guerra comercial

ARA
i ARA

BarcelonaEls controls del govern de la Xina a les exportacions de materials semiconductors han incrementat els temors als països occidentals d'escassetat en la producció de xips i material òptic de defensa, segons explica aquest dimarts el diari britànic Financial Times. En plena guerra comercial amb els Estats Units i la Unió Europea –centrada sobretot en el cotxe elèctric–, Pequín ha limitat per raons de "seguretat i interessos nacionals" les vendes a l'estranger de germani i gal·li, dos minerals necessaris per a la fabricació de components electrònics, per la qual cosa se n'havia duplicat el preu a Europa en l'últim any.

Inscriu-te a la newsletter Primer set per al SabadellInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La restricció a l'exportació d'aquests dos minerals és la resposta directa de Pequín als controls sobre les exportacions de xips avançats i material de fabricació de xips impulsats pels EUA. No obstant això, les tensions comercials entre la Xina i els Estats Units i la Unió Europea van més enllà i afecten la indústria, especialment en l'àmbit de les energies renovables (panells solars) i vehicles elèctrics.

Cargando
No hay anuncios

Les limitacions imposades per l'administració de Xi Jinping han mostrat el domini sobre el mercat de semiconductors del país asiàtic. La Xina produeix un 98% del gal·li del món i un 60% del germani. Segons el Financial Times, els analistes diuen que la dependència europea i nord-americana és "crítica", cosa que ha aprofitat Pequín per contraatacar disminuint la quantitat de gal·li i germani que envia a l'estranger per obligar així els EUA i els estats de la UE a consumir les reserves d'aquests minerals si volen mantenir els nivells actuals de producció de xips i, per extensió, de productes d'alta tecnologia, com ara fibra òptica, microprocessadors o ulleres de visió nocturna.

Llicències a l'exportació

El fet que ara les multinacionals occidentals tinguin accés a menys minerals perquè la Xina en ven menys ha fet que el preu del germani augmenti un 52%, fins a 2.280 dòlars per quilo, des de finals de juny. Per adquirir germani i gal·li a la Xina, cada compra requereix una llicència amb l'aprovació de les autoritats xineses, que triga entre 30 i 80 dies, la qual cosa fa inviable que hi hagi contractes a llarg termini. Les peticions de compra que provenen de l'estranger han d'especificar un ús i un comprador concrets. "Si mai volen bloquejar les exportacions a un indret concret, podran denegar les llicències", explica al diari britànic Cory Combs, director associat a la consultora pequinesa Trivium China, que també remarca que el govern xinès envia així "senyals" als països occidentals que podria prendre represàlies a la pressió nord-americana sobre la indústria tecnològica xinesa.

Cargando
No hay anuncios

A més, la Xina aprofita els problemes que causen les restriccions a Occident per posar al dia la seva indústria de semiconductors, que no és tan avançada com l'europea o la nord-americana, a més d'assegurar-se que no perd la seva pròpia producció de minerals. Tenint en compte la situació actual, en què la guerra comercial entre la Xina i els països occidentals va a més, els experts preveuen que les limitacions xineses a l'exportació de gal·li i germani es mantindran de cara al futur.