Competència complica l'opa de Bondalti a la catalana Ercros
L'organisme veu risc de manca de competència als mercats de sosa càustica i hipoclorit sòdic
BarcelonaLa Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) ha acordat iniciar la segona fase de l'anàlisi de la compra de la química catalana Ercros per part de la portuguesa Bondalti. L'operació consisteix en l'adquisició del control exclusiu d'Ercros per part de Bondalti, mitjançant una oferta pública d'adquisició (opa) hostil que va ser presentada el 5 de març del 2024.
El sector econòmic afectat per l'operació, segons la CNMC, és la fabricació de productes bàsics de química orgànica i inorgànica, especialment els mercats del clor i els seus derivats, on s'encavalca l'activitat de les dues empreses. La potencial adquisició pot suposar riscos per a la competència als mercats de sosa càustica i hipoclorit sòdic i, per això, la CNMC ha acordat analitzar l'operació en segona fase. Aquest pas no prejutja les conclusions definitives a les quals l'organisme pugui arribar sobre la concentració.
Durant la primera fase del procediment, la CNMC ha investigat la situació de competència als mercats afectats. Això facilitarà l'anàlisi en segona fase, que estudiarà amb més profunditat l'operació i, en particular, els sectors de la sosa càustica i l'hipoclorit sòdic.
Durant aquesta fase, Ercros i altres tercers amb interès legítim podran presentar al·legacions. Bondalti, per la seva banda, també podrà formular al·legacions i aportar més informació. A més, se sol·licitarà un informe preceptiu a les comunitats autònomes on la concentració incideixi de forma significativa. Aquí, doncs, podria dir-hi la seva la Generalitat. Acabada l'anàlisi en segona fase, la CNMC podria autoritzar l'operació o acceptar compromisos de Bondalti perquè la competència no quedi afectada, o imposar condicions. Competència també podria prohibir l'operació de concentració.
Guerra d'opes
Ercros, des de la primavera passada, viu una guerra d'opes per part d'empreses estrangeres que volen obtenir-ne el control. Sobre la companyia que presideix Antoni Zabalza hi ha una oferta d'adquisició per part de la companyia italiana Esseco i una altra del grup portuguès Bondalti. El grup industrial italià Esseco, controlat per San Martino, va llançar una oferta pública d'adquisició d'accions de caràcter voluntari sobre la totalitat del capital social d'Ercros a un preu de 3,84 euros per acció. L'oferta de Bondalti era inferior, de 3,60 euros per acció. El preu ofert per Esseco, el més alt, suposa valorar Ercros en 351,1 milions d'euros.