Patronals

Cau el valor afegit de la pime industrial catalana

Les petites i mitjanes empreses van guanyar un 20,8% més el 2022, mentre els salaris creixien un 2%

Polígon industrial Sot dels Pradals de Vic
2 min

BarcelonaEl 2022 va ser el segon any de recuperació postpandèmia, però algunes activitats de l'economia catalana encara arrossegaven problemes i en sumaven de nous, com ara la pressió inflacionària per l'augment del pes de l'energia o les tensions en les cadenes de subministrament. És el cas de la pime industrial, que en aquell exercici va perdre un 2,5% del seu valor afegit (VAB), i sobretot del sector primari, on aquest indicador va retrocedir un 12,5%. Mentrestant, en el conjunt de les petites i mitjanes empreses catalanes creixia un 5,2% (un repunt inferior al 6,5% de l'any anterior).

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

"No va ser un any gaire bo per al sector industrial", ha admès el responsable d'estudis de Pimec, Moisès Bonal, durant la presentació de l'última edició de l'anuari presentat aquest dilluns per la patronal. Així i tot, des de l'organització contextualitzen aquestes dades menys positives per a la indústria en la sortida de la crisi de la covid-19, i preveuen que les següents entregues de l'informe mostraran un panorama més optimista. L'estudi s'elabora a través de la informació dipositada al Registre Mercantil per més de 84.000 pimes.

Aquesta publicació dona un retrat robot del balanç de resultats mitjà de les pimes catalanes el 2022, un exercici que en global va ser de més beneficis. Les empreses van guanyar un 20,8% més, mentre que les seves vendes també van augmentar un 17,6%. Una petita o mitjana empresa catalana va obtenir de mitjana 81.100 euros de beneficis, alhora que la seva facturació anual fregava els dos milions d'euros. Pel que fa a la partida de les despeses de personal, va ampliar-se un 13,3%, però cal tenir en compte que aquell mateix any el salari mitjà dels catalans tan sols va avançar un 2%, segons l'Enquesta d'Estructura Salarial publicada per l'Institut Nacional d'Estadística (INE). És a dir, hi ha una bretxa important entre l'increment dels guanys i l'alça de les retribucions en plena crisi del cost de vida.

El president de la patronal, Antoni Cañete, també ha destacat que el 2022 les pimes catalanes van aportar el 61,4% del valor afegit brut (VAB) de Catalunya i van representar el 68,2% del total de l'ocupació. D'altra banda, ha insistit que aquestes van millorar "lleugerament" la seva rendibilitat i els seus nivells d'endeutament, encara que una de cada quatre companyies presenta un passiu "per sobre del 77%" i patiria molt en cas que arribés una nova crisi. Cañete ha deixat clar que una de les principals preocupacions de l'entitat és la productivitat i l'augment de l'absentisme laboral, temes que considera prioritaris abans d'enfrontar-se a altres debats com la reducció de la jornada de treball.

Sàmper espera que l'assalt del BBVA fracassi

L'acte també ha comptat amb el nou conseller d'Empresa i Treball, Miquel Sàmper, que ha aprofitat la presència del director territorial a Catalunya del Banc Sabadell, Xavier Comerma, per expressar el desig del Govern que l'opa del BBVA a l'entitat catalana "no fructifiqui". "El nostre suport perquè les coses surtin bé", ha dit. Cañete hi ha afegit els temors sobre l'accés al crèdit dels quals algunes patronals catalanes fa mesos que alerten: "Si les pimes tenen un mercat en el qual no hi ha oferta, en el qual no hi ha competència, tindrem un problema per accedir al finançament".

stats