Indústria

Catalunya redobla el compromís amb la indústria: 3.200 M€ fins al 2025

Govern i agents socials signen el nou pacte nacional del sector per situar-lo en el 25% del PIB

Firma del Pacte Nacional per a la Indústria 2022-2025.
3 min

BarcelonaGovern i agents socials (Foment del Treball, Pimec, CCOO i UGT) han signat aquest divendres el Pacte Nacional per a la Indústria, que té com a principal objectiu elevar fins al 22% el 2025 i al 25% el 2030 el pes al PIB del sector industrial, quan ara tot just arriba al 20%. Per aconseguir-ho, el Govern té prevista una inversió superior als 3.270 milions d'euros, un 77,3% més que en l'anterior pacte, del període 2017-2020. Un 42% dels recursos els aportarà directament el departament d'Empresa i Ocupació a través dels seus pressupostos. De fet, el pacte preveu una inversió de 2.817 milions, amb l'esperança d'esgarrapar més de 400 milions dels fons europeus per superar els 3.200 milions.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El pacte preveu 152 mesures concretes en cinc grans àmbits temàtics per al període 2022-2025. Un sistema que permetrà valorar-ne el compliment, a diferència del pacte anterior, en què només es valorava el compliment pressupostari. A més de la inversió de 3.000 milions del Govern, el pacte preveu una línia de 470 milions d'euros destinats al finançament en forma de préstecs.

L'acte de signatura s'ha fet al DFactory de la Zona Franca, presidit pel president de la Generalitat, Pere Aragonès, amb intervencions del conseller d'Empresa, Roger Torrent, la directora general d'Indústria, Natàlia Mas, els presidents de les patronals Foment del Treball i Pimec, Josep Sánchez Llibre i Antoni Cañete, respectivament, i els secretaris generals de CCOO i UGT de Catalunya, Javier Pacheco i Camil Ros. Tots ells han destacat la importància de l'acord, que ha trigat un any a tancar-se i que pretén superar el pacte anterior (2017-2020), que no va assolir els objectius. A més, han destacat la resiliència que dona com a país tenir un sector industrial fort en situacions de crisi com l'actual. Aragonès ha destacat que es tracta d'"un acord de país" en un context en què cal "atendre les urgències del moment, però també pensar en els canvis estructurals".

Els objectius del pacte s'han traçat amb la tasca de cinc grups de treball, formats per representants del Govern i dels agents socials. També s'ha comptat amb les aportacions a través de la taula del pacte dels representants dels grups parlamentaris, col·legis professionals, associacions municipalistes, universitats, cambres de comerç, cooperatives i centres tecnològics.

El pla es proposa augmentar el pes de la indústria en l'economia millorant en un 3% la productivitat, produir de manera més sostenible, augmentar l'electrificació de la indústria fins al 42,4% i quadruplicar el pressupost de la Generalitat en innovació industrial. També es buscarà augmentar el nombre d'empreses exportadores i les exportacions industrials de Catalunya fins als 90.000 milions d'euros. Un dels aspectes serà promoure la inversió industrial, perquè l'ocupació d'aquest sector és de més qualitat, per assolir la xifra de 510.000 persones afiliades a la Seguretat Social de la indústria.

Cinc àmbits d'actuació

Els cinc grans àmbits en què s'estructura el Pacte Nacional per a la Indústria són: sostenibilitat, energia i economia circular; digitalització, indústria 4.0, innovació i internacionalització; ocupació de qualitat, condicions de treball i formació de les persones treballadores a la indústria; infraestructures i sòl industrial; i finançament i dimensió empresarial.

Entre algunes actuacions directes del pacte es destaquen, per exemple, l'impuls de la vall de l'hidrogen (20 milions d'euros), el pla d'impuls de les energies renovables (60 milions), el pla d'atracció de nous elements de la cadena de valor estratègics (103 milions), el Digital Innovation Hub de Catalunya (60 milions), el suport a la R+D d'alt risc tecnològic (40 milions), la formació professional ocupacional dual (39 milions), la formació no formal (42,7 milions), la terminal multimodal i autopista ferroviària al port de Barcelona (30 milions), la connectivitat d'alta capacitat en zones d'activitat econòmica (233 milions), sòl industrial (21,9 milions), coinversió en empreses industrials amb projectes innovadors d'alt valor afegit en fase d'expansió (40 milions) i els préstecs d'impuls industrial tant per a pimes com per a grans empreses per finançar inversions a deu anys i circulant a cinc anys.

stats