La indústria no aconsegueix trencar el sostre de vidre

Un estudi de la Zona Franca constata que les dones, tot i tenir millor formació, no arriben als llocs directius

BarcelonaLes dones no han aconseguit trencar el sostre de vidre en la indústria. Així ho constata un estudi que ha fet el Consorci de la Zona Franca entre les empreses que hi ha en aquest gran polígon. La conclusió és molt clara: les dones tenen millor formació que els homes, però laboralment estan en una situació de més precarietat i, a més, els costa molt més arribar als llocs directius de les seves empreses. "Si als 35 anys no has arribat a un càrrec mitjà-alt ja és impossible", explica Blanca Sorigué, directora general del Consorci.

Inscriu-te a la newsletter Primer set per al SabadellInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'estudi, fet per Gesop, és concloent. La plantilla de les empreses de la Zona Franca és bàsicament masculina: un 73,9% d'homes per un 26,1% de dones. Però si es va a la formació, mentre que un 31,4% d'elles són universitàries, menys del 26% d'ells han cursat estudis superiors. Malgrat aquesta millor preparació de les dones, només un 12,5% ocupen llocs de direcció, mentre que entre els homes els que tenen càrrecs directius són el 18,3%. La precarietat es tradueix en una proporció més elevada de treballadores que tenen contractes a temps parcial (el 9,4%) del total que treballadors (el 5,7%). Una realitat que desmenteix l'apreciació que tenen de si mateixes les empreses, ja que un 93% asseguren que estan "molt compromeses" amb la igualtat de gènere.

Cargando
No hay anuncios

L'estudi també indica que prop de la meitat de les empreses entrevistades té un pla d'igualtat entre homes i dones, i un terç compta amb un protocol per a la prevenció de l'assetjament sexual, una eina que és més habitual en les companyies més grans.

Cargando
No hay anuncios

El Consorci de la Zona Franca, explica Blanca Sorigué, ja ha pres algunes mesures per potenciar la igualtat en aquest món industrial molt masculinitzat. Per exemple, s'ha creat el Consell Industrial de la Dona. També ha impulsat aquesta setmana, juntament amb la fundació Incyde de les cambres de comerç, la Barcelona Women Acceleration Week (BWAW), un congrés paritari, amb mig centenar de ponents i 14 esdeveniments, amb l'objectiu d'accelerar i dinamitzar la igualtat de gènere per aconseguir la plena participació de la dona i la d'oportunitats en el sector industrial, tant a nivell local com global. BWAW no és un esdeveniment puntual, sinó un congrés que tindrà continuïtat any rere any, diu la directora del Consorci.

"En l'àmbit industrial no hi ha gairebé presència de la dona", explica Sorigué, que a més remarca que la seva contractació "és bastant precària". La directiva defensa el BWAW perquè "cal empoderar les dones". També remarca el fet que no sigui un congrés només de dones, sinó que la participació, tant de ponents com d'assistents, és bastant paritària. "Per empoderar la dona calen debats amb tota la població, homes i dones", argumenta Blanca Sorigué.

Cargando
No hay anuncios

Aquesta directiva constata la poca presència femenina en els consells d'administració de les empreses quan, segons diu, "l'alta direcció en femení és molt interessant i inspiradora". I vol que hi hagi dones referents per animar les noves generacions. Sorigué explica que malgrat que són minoria en les carreres tecnològiques, a la incubadora d'impressió 3D que té el Consorci hi ha 51 start-ups, de les quals la meitat han estat fundades per dones, la majoria enginyeres de menys de 30 anys.

Sorigué té clar que "les que han arribat a llocs directius han hagut de sacrificar molta vida". I es refereix clarament a la maternitat. "Tot el que no has pogut fer abans de ser mare ja no ho pots fer", afirma. "T'etiqueten i ja no pots fer més", diu aquesta directiva. "El mercat fa que hagis d'escollir si vols ser mare o fer una carrera professional —argumenta— i estaria bé no haver de triar".

Cargando
No hay anuncios

El retard en l'edat que les dones són mares no juga al seu favor per arribar a ser directives, afegeix Sorigué, que creu que s'hauria d'incentivar que ho fossin abans. "Les empreses ho han de potenciar", explica, tot i que reconeix que amb el mercat laboral actual és difícil. Per això, recorda, "en molts països se les ajuda". "El talent no té gènere, però no facilitem les coses", conclou.