La recuperació postcovid

La indústria i les exportacions frenaran el ritme de creixement a Catalunya, segons el BBVA

L'entitat espera que el consum i la inversió facin augmentar l'economia un 4,2%, menys del previst fa sis mesos

BarcelonaEl BBVA ha reduït les seves perspectives de creixement per a l'economia catalana per a aquest any i el 2023. El servei de recerca de l'entitat considera que enguany l'alentiment dels mercats internacionals pot afectar negativament la indústria, que a Catalunya té més pes que a la resta d'Espanya, a causa de la guerra a Ucraïna i l'allargament dels problemes logístics a les cadenes productives. Malgrat això, el consum i la inversió es mantindran a un bon ritme i el turisme serà un dels motors de l'activitat.

Inscriu-te a la newsletter Andic i l'entrevista que mai vam llegirInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

BBVA Research va presentar aquest dimecres el seu informe semestral sobre conjuntura econòmica per a Catalunya. En la darrera edició de l'estudi, publicada al novembre, se situava la taxa de creixement del producte interior brut (PIB, l'indicador que mesura l'activitat econòmica d'un territori) català al 5,6%, una dècima més que la mitjana estatal. Això no obstant, l'entitat revisa ara a la baixa aquesta dada fins al 4,2%, una dècima menys que al conjunt d'Espanya "pel pes més gran de la indústria", com ha explicat l'economista en cap de l'entitat, Miguel Cardoso. A més, hi afegeix un 3,5% per al 2023.

Cargando
No hay anuncios

El BBVA se suma així a un elevat nombre d'institucions públiques i privades que han revisat a la baixa els seus pronòstics sobre l'evolució de l'economia, tant a nivell català com espanyol. Les principals causes són les derivades de la invasió russa d'Ucraïna, que afectaran especialment la indústria catalana aquest any per diverses raons.

En primer lloc, l'encariment de l'energia provoca directament un augment dels costos productius de totes les empreses, però especialment de les industrials, que acostumen a tenir un consum molt intensiu d'electricitat i gas. En segon lloc, aquest encariment energètic ha provocat una inflació generalitzada de molts productes que impacta especialment en béns intermedis industrials i matèries primeres, així com una frenada del creixement a totes les grans economies del planeta. Per tant, l'exportació de manufactures, un dels impulsors tradicionals de l'economia catalana, es veurà alentit durant el 2022.

Cargando
No hay anuncios

A més, des del 2020 la indústria pateix problemes logístics i els desabastiments a nivell global arran de la represa de l'activitat una vegada superada la fase més intensa de la pandèmia. Els recents tancaments de l'activitat a la Xina, a més, han allargat el caos logístic arreu del món. Malgrat això, Cardoso espera que a mesura que avanci aquest any i sobretot durant el 2023 es vagin "reduint la incertesa i els colls d'ampolla".

Bon ritme de consum i inversió

D'altra banda, tot i la reducció de les perspectives de creixement, l'economia catalana continuarà creixent gràcies al consum privat, la compra d'habitatge, el turisme i els fons Next Generation de la UE, segons Cardoso. Justament l'arribada dels fons europeus crearà un clima "favorable" a la inversió pública –sobretot en infraestructures– que podria ser un "factor tractor" de la inversió privada en sectors com les energies renovables o per fomentar la digitalització de la indústria catalana.

Cargando
No hay anuncios

Tots aquests motors de creixement impulsaran la creació d'ocupació, i el BBVA espera per al 2023 un 8,5% d'atur, que ara es troba per sobre del 10%.