Economia23/04/2018

La indústria i els serveis remunten després de l'1-O

Les comandes industrials i la facturació dels serveis se situen per damunt de la mitjana espanyola

Xavier Grau
i Xavier Grau

BarcelonaLa indústria catalana ha superat el sotrac de l'1-O i ja creix en comandes una altra vegada més que la mitjana espanyola, tot i que en facturació encara se situa amb un creixement lleugerament per sota de la mitjana, segons les dades publicades aquest dilluns per l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

Inscriu-te a la newsletter Rato i la nostra condemnaInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

També el sector serveis torna a la normalitat i la seva facturació creix més que la mitjana espanyola. De fet, segons les dades de l'INE, Catalunya va ser la tercera comunitat amb un creixement de la xifra de negocis més elevat al febrer, del 2,8%, només per darrere de Múrcia (3,8%) i les Balears (3,3%). La mitjana espanyola es va situar en el 2,4%.

Cargando
No hay anuncios

Quant a l'entrada de noves comandes a la indústria, a Catalunya van créixer un 5,6% al febrer respecte al mateix mes de l'any anterior, mentre que al conjunt espanyol el creixement de la mitjana es va moderar fins al 3,1%. A Catalunya el creixement acumulat de les comandes industrials els dos primers mesos de l'any respecte al mateix període del 2017 va ser del 6,9%, per damunt de la mitjana espanyola, del 6,8%. Només Múrcia (49%), Extremadura (15,3%), el País Basc (11,8%) i l'Aragó (10,8%) van experimentar un augment més elevat que Catalunya.

Cargando
No hay anuncios

La millora del pols industrial de Catalunya l'ha reconegut l'economista en cap per a Espanya de BBVA Research, Miguel Cardoso, que ha declarat que la millora de les previsions del banc per a la indústria espanyola "explica les revisions a l'alça que es fa, per exemple, a Múrcia, però particularment a Catalunya".

Cargando
No hay anuncios

Cardoso assegura que la incertesa política ha tingut un impacte negatiu en la demanda interna, però "en tot cas aquest efecte ha sigut temporal i limitat sectorialment i geogràficament". Segons Cardoso, "l'efecte de la incertesa, no obstant això, s'ha limitat a alguns sectors com el turisme i el comerç, i ha sigut limitat en el temps".

Per això el BBVA ha revisat a l'alça les seves previsions de creixement a Espanya i Catalunya per als anys 2018 i 2019. A Espanya, el BBVA preveu un creixement del 2,9% del PIB el 2018 i del 2,5% el 2019; mentre que a Catalunya situa el creixement en el 2,5% el 2018 i el 2,3% el 2019.

Cargando
No hay anuncios

Augments salarials

D'altra banda, BBVA Research destaca que la gran creació d'ocupació dels últims dos anys i les perspectives d'evolució favorable del mercat de treball poden començar a traduir-se en augments salarials en algunes comunitats.

Cargando
No hay anuncios

Això podria deure's a la forta reducció de la taxa d'atur en algunes comunitats, que podrien començar a mostrar una falta de treballadors qualificats en el sector industrial (especialment en comunitats del nord) i en serveis turístics (especialment les Balears).

La desacceleració de la demanda interna, indica el banc blau, afectarà el turisme nacional. Andalusia, Múrcia, el País Valencià i Catalunya, a més de Galícia i Madrid, seran les comunitats que més es ressentiran d'aquesta situació, atès que a aquest efecte propi de la seva demanda interna cal afegir-hi el que es pugui generar pel fet de ser les principals destinacions d'aquests viatgers turístics.