L'Audiència Nacional investiga la indemnització de 16 milions de CaixaBank a Nin

El jutge estudiarà si l'exvicepresident va millorar el seu contracte poc abans de ser despatxat per cobrar més

EIXAMPLAR ELS MARGES  Isidre Fainé creu que és el moment d'augmentar els beneficis. El president parlava ahir amb Joan Maria Nin abans de la junta.
Ara
19/07/2017
2 min

BarcelonaL'Audiència Nacional investigarà l'antiga cúpula de CaixaBank per la indemnització de 16 milions d'euros que l'entitat va pagar al seu exvicepresident i conseller delegat, Joan Maria Nin, en acomiadar-lo. El magistrat del jutjat d'instrucció número 5 d'aquest tribunal, José de la Mata, considera que podria haver-hi indicis d'un "delicte societari i d'apropiació indeguda", segons explica a la interlocutòria de data 28 de juny a la qual ha tingut accés l'ARA.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

D'aquesta manera, el jutge ha admès a tràmit la denúncia d'una particular on s'assegura que aquesta indemnització milionària va ser "un pla ordit pel president [de CaixaBank] Isidre Fainé Casas i el vicepresident Nin Gènova amb la cooperació necessària del consell d'administració i altres assessors". Segons explica De la Mata a la interlocutòria, la direcció del banc hauria canviat i millorat el contracte de Nin un mes abans d'acomiadar-lo perquè la seva indemnització fos més alta, la qual cosa va perjudicar la resta d'accionistes de CaixaBank.

El text enumera diferents directius i ex alts càrrecs de l'entitat que, segons la interlocutòria, seran cridats a declarar com a investigats. Entre ells hi ha l'expresident de CaixaBank, Isidre Fainé; el vicepresident actual de l'entitat, Antoni Massanell o el conseller delegat Gonzalo Gortázar, entre d'altres.

Al document, el jutge també demana els contractes que va firmar Nin el 29 de maig del 2014 (un mes abans de ser acomiadat), l'extinció del contracte amb data 30 de juny i la firma d'un tercer document, el 10 de juliol del mateix any, que va permetre a l'exvicepresident de l'entitat cobrar la indemnització. A més, l'Audiència Nacional també reclama qualsevol altre pagament o retribució que hagués rebut Nin "com a conseqüència de la finalització de la seva relació d'alta direcció amb CaixaBank", detalla la interlocutòria.

CaixaBank nega les acusacions

Des de CaixaBank neguen les irregularitats en el cas i asseguren que donaran totes les explicacions pertinents davant el jutge. Segons ha explicat l'entitat a aquest diari, el canvi en el contracte de Nin va obeir a una nova estructura del banc, on La Caixa va passar a transformar-se en fundació bancària, fet que va afectar Nin, que va deixar de dur a terme les seves activitats financeres per passar a exercir professionalment de forma íntegra a CaixaBank, ha explicat el banc.

L'entitat també ha remarcat que les noves condicions contractuals i retributives de Nin com a conseqüència de la seva concentració de funcions a CaixaBank es van establir en termes equivalents als existents fins a aquell moment en el grup. I matisen que la desvinculació de l'aleshores vicepresident de l'entitat "es va produir estrictament de conformitat amb la llei, va ser aprovada pels òrgans de govern competents i va ser objecte de publicació preceptiva en els corresponents informes públics, tot això en compliment dels estàndards més grans exigibles".

Nin va passar a ocupar el càrrec de director general de La Caixa l'any 2007 i va entrar a la nova filial CaixaBank el 2011. Tres anys després, el maig de 2014, l'entitat li va proposar el nou contracte. Un mes després, a finals de juny, Nin va ser destituït de la firma.

stats