Tecnologia

La incertesa provoca una onada de retallades a les 'start-ups' catalanes

Els inversors posen fre a les rondes de finançament i els anuncis d'acomiadaments es multipliquen

BarcelonaA Catalunya ja comencem a tenir exemples de la desacceleració en l'ecosistema start-up. Les dificultats macroeconòmiques estan alentint el ritme frenètic de rondes de finançament a què estan habituades les tecnològiques, cosa que obliga un nombre cada cop més gran d'aquestes empreses a tancar o retallar despeses. Segons ha pogut saber l'ARA, Prontopiso (una proptech o start-up del sector immobiliari) ha decidit abaixar la persiana. I també Elma, la insurtech que prometia revolucionar el sector de les assegurances, ha anunciat el seu tancament "per falta de finançament". Hi ha molts altres casos d'empreses que no han tancat però que han començat a fer un fort control de les despeses, cosa que per a algunes es tradueix en una retallada de personal. És el cas de l'empresa de flors a domicili Colvin, la fintech Goin, l'empresa de gestió de nòmines Payfit, la plataforma de veu Aflorithmic —que ha acomiadat el 50% de la plantilla—, la plataforma de subscripcions Simplr o l'empresa de repartiment ultraràpid Gorillas —que ha retallat la plantilla espanyola en un 40%.

Inscriu-te a la newsletter Primer set per al SabadellInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El detonant de tot plegat es va produir als Estats Units. "La vostra experiència aixecant rondes de finançament no era la normal i les futures recaptacions de fons seran molt més difícils d'aconseguir". Així avisava recentment una de les principals acceleradores mundials, Y Combinator (YC), els fundadors de les seves start-ups sobre les dificultats a què s'enfrontava l'ecosistema emprenedor. "Aquells que heu fundat la vostra empresa en els darrers cinc anys —afegia—, cal que poseu en dubte el que creieu que és l'ecosistema normal de recaptació de fons". "Si esperàveu aixecar una ronda en els pròxims 6 o 12 mesos, és possible que hi arribeu en el punt àlgid de la recessió. Les vostres possibilitats d'èxit són extremadament baixes encara que la vostra empresa vagi bé. Us recomanem que canvieu de plans", alertava aquesta acceleradora de Silicon Valley.

Cargando
No hay anuncios

Aquesta carta va disparar totes les alarmes. A YC la va seguir Sequoia Capital, un dels fons de capital risc més importants, que va enviar el seu propi recession deck amb consells per als emprenedors sobre com mantenir el seu negoci i alertant de la necessitat de "mantenir la liquiditat" i no perseguir recurrentment nou finançament. "Ara es tracta de supervivència, no de creixement", assegura l'informe. Als Estats Units, aquesta situació ràpidament es va traduir en una allau d'acomiadaments i caigudes de valoració de tecnològiques. I és sabut que quan Amèrica esternuda el món es refreda: la desacceleració no ha tardat en arribar al Vell Continent. Un dels casos més sonats és el de Klarna, la principal fintech sueca, que el 12 de juliol va tancar una ronda amb la qual la seva valoració va caure un 85% en tan sols un any: de 46.000 milions de dòlars a 7.000 milions.

Rendibilitat abans que creixement

"S'ha acabat d'aixecar rondes de finançament com bolets". "Qualsevol tecnològica que no tingui un model empresarial clar i amb la mirada posada en la rendibilitat, ja es pot espavilar". Són frases que fa setmanes que se senten a Catalunya en converses amb emprenedors i inversors. "Ara, per tancar una ronda, t'exigeixen que el model de negoci tingui sentit, es prioritzen els plans de rendibilitat i l'escalabilitat del projecte, i ja no el creixement desmesurat", explica un emprenedor.

Cargando
No hay anuncios

"El problema no és que no hi hagi capital, de capital n'hi ha molt", explica Mar Alarcón, cofundadora de la consultoria 19N i de SocialCar. "El que està passant és que fins ara s'invertia en molts projectes sense tenir present la rendibilitat i altres criteris com l'impacte o la sostenibilitat, però la situació macroeconòmica provoca que hi hagi un reajustament de criteris basat en la prudència", explica l'emprenedora. "És normal que es retalli en personal, moltes start-ups quan tanquen una ronda comencen a fitxar i de vegades no cal", reflexiona.

En la mateixa línia opina Miguel Vicente, president i cofundador d'Antai Ventures i president del Hub Tech Barcelona, que malgrat tot és optimista: "La inflació desmesurada, la pujada de tipus d'interès i les caigudes al Nasdaq provoquen una situació d'incertesa, però això també va passar amb la pandèmia i després l'any següent va ser rècord en rondes", explica. "Tot això és transitori i ho veiem amb optimisme perquè la revolució tecnològica és innegable i perquè els fons de capital risc estan en màxims de liquiditat".

Cargando
No hay anuncios

Esperar i observar

Tots els inversors consultats per escriure aquesta peça coincideixen en una premissa: "No és que s'hagi tancat l'aixeta, és que estem tots en una situació de wait and see". Esperar i observar. "Almenys, fins a la tardor". En molts casos, rondes de finançament que ja estaven aparaulades o acordades han caigut o han quedat en pausa "a l'espera de com evoluciona la situació econòmica a la tardor". "L'inversor ha perdut la confiança i estan caient inversors en rondes ja pactades, però en general és el petit business angel el que està fallant", explica el conseller delegat d'Oryon Universal, Victor Giné.

Cargando
No hay anuncios

Tot i això, depèn molt de la mida de la ronda i també del tipus d'empresa. La inversora Helena Torras explica que "les rondes llavor, més petites, seguiran existint sense problemes. El que ara costarà seran les rondes més grans, a partir de 10 o 20 milions". Amb tot, les fonts consultades es mostren optimistes: "En part, calia que es racionalitzés l'excés de valoració i que les start-ups comencessin a fer ajustaments. En cada crisi hi ha una oportunitat", expliquen.

Les claus

¿Hi ha crisi al món de les start-ups?

Hi ha un context difícil macroeconòmicament, amb la inflació disparada, pujada de tipus d'interès i molta incertesa. El diner és poruc, i en èpoques incertes la inversió disminueix. A més, fins ara, era atractiu invertir en tecnològiques perquè els tipus estaven a zero i eren una alternativa d'inversió a considerar, però això ha canviat. És per aquest motiu que moltes rondes de finançament, sobretot a partir dels 10 milions, ara es miren amb lupa.

Què busquen els inversors?

Busquen negocis rendibles. Fins ara, molts fons d'inversió no buscaven rendibilitat i escalabilitat en els negocis en què invertien, sinó creixement. Ara passa al davant tenir un model de negoci racional i basat en l'eficiència i els valors sostenibles.

És bo o dolent?

Per als experts, "en cada crisi hi ha una oportunitat". En general, apunten a "l'optimisme". Des del punt de vista de l'inversor "és positiu que hi hagi aquesta correcció pel que fa a les valoracions de les start-ups", perquè s'està racionalitzant el model.