Cas Hisenda: un inacabable procés que neix a finals dels anys 80

2 min

Una dècada de corrupció

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Els fets que formen part del cas Hisenda els va protagonitzar la cúpula de l’Agència Tributària a Catalunya entre el 1985 i el 1994, tot i que la majoria dels delictes s’aprecien entre el 1991 i el 1994.

‘Modus operandi’

Quatre empreses (Núñez i Navarro, Torras, Ibusa i Kepro) van ser condemnades per subornar inspectors a canvi d’inspeccions fiscals laxes. En alguns casos es van amagar plusvàlues de les quals es derivaven impostos alts; en d’altres, es va ignorar la condonació d’un crèdit de Banesto de 90 milions d’euros i els inspectors van arribar a demanar obertament diners amenaçant amb dures inspeccions fiscals si no els rebien.

Acusats

A la banqueta dels acusats s’hi van asseure, a més dels Núñez, figures com José María Huguet, màxim responsable d’Hisenda a Catalunya entre el 1985 i el 1994; Javier de la Rosa, exvicepresident del Grupo Torras, i Eduard Bueno, president d’Ibusa i candidat d’Alianza Popular a la Generalitat l’any 1984.

Primera condemna

El judici va ser el més llarg de la història de Catalunya -es va prolongar entre el setembre del 2009 i el maig del 2010- i la sentència es va conèixer el juliol del 2011. Els Núñez van ser condemnats a sis anys de presó, José María Huguet, a 13 anys. L’únic empresari absolt va ser De la Rosa.

La rebaixa del Suprem

El gener d’aquest any el Tribunal Suprem va fer una rebaixa generalitzada de condemnes per aquest cas. Les dels Núñez es van quedar en dos anys i dos mesos, i la d’Huguet, en sis anys.

La via de l’indult

Després de la resolució d’ahir de l’Audiència de Barcelona, només el govern central, concedint un improbable indult, podria impedir l’ingrés a presó de l’expresident del Barça i el seu fill.

stats