Economia 29/11/2012

Un impostor fingeix representar Gas Natural i signa un contracte de 850 milions d'euros amb Ucraïna

L'empresa catalana va desmentir immediatament l'operació, que incloïa la construcció d'una terminal de gas natural liquat a la riba del mar Negre

Reuters
2 min
El primer ministre ucraïnès, Mykola Azarov, i el ministre d'Energia parlen drets, mentre signen l'acord, asseguts, el fals representant de Gas Natural, Jordi Sardà (esquerra) i el responsable d'Inversions / REUTERS

KíevUn impostor que es va fer passar per representant de Gas Natural va signar dilluns un acord amb el govern d'Ucraïna per construir una terminal de gas natural liquat a la riba del mar Negre valorada en 850 milions d'euros.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Quan es va signar l'acord, amb un acte oficial amb la presència del primer ministre ucraïnès, Mykola Azarov, Gas Natural va assegurar immediatament que no tenia res a veure amb el contracte i va negar les credencials presentades per l'impostor.

L'Agència d'Inversions Estatal d'Ucraïna va identificar el representant de la firma catalana amb el nom de Jordi Sardà Bonvehí. Segons la persona responsable del suposat projecte, Vitaly Demyanyuk, Jordi Sardà Bonvehí estava organitzant la visita dels representants de Gas Natural. "Desgraciadament, per raons tècniques, els representant de l'empresa no van venir i va dir que ja signaria ell mateix el contracte i que l'empresa confirmaria els seus poders més endavant", va assegurar a un diari local de Kíev.

Reuters, que va aconseguir el telèfon de l'impostor a través d'un funcionari ucraïnès, hi va contactar i aquest va assegurar en rus que "pensava que podia signar l'acord i després negociar amb Gas Natural". Després d'assegurar en una segona trucada que era a Barcelona i parlava català i castellà, Sardà Bonvehí va declinar fer més declaracions i va prometre que publicaria un comunicat.

Des de Gas Natural es va negar qualsevol relació amb Jordi Sardà Bonvehí ni cap projecte en marxa per fer una terminal de gas liquat a Ucraïna, on l'empresa no té presència. La companyia ha avançat que estudia accions legals contra l'impostor.

A Ucraïna, el cas s'ha convertit en un escàndol públic i s'especula que acabarà amb dimissions dins del govern. L'oposició de moment ha trobat munició amb la qual atacar un govern que va quedar debilitat després de les darreres eleccions al Parlament.

Tot i això, el govern ha assegurat que té intenció de tirar el projecte endavant, en el qual Gas Natural o l'empresa que finalment construeixi la terminal tindria una participació del 75% i Ucraïna un 25%. L'objectiu de la terminal era reduir la dependència del gas natural rus que pateix Ucraïna.

stats