Els veïns podran vetar els pisos turístics a la seva escala
El Suprem estableix que es podrà acordar per la comunitat de propietaris amb una majoria qualificada
BarcelonaLes comunitats de propietaris tindran l'última paraula sobre la possibilitat que hi hagi pisos turístics a la seva escala. Així ho estableix el Tribunal Suprem que, a més, ha decidit que no caldrà la unanimitat de tots els propietaris, sinó que n'hi haurà prou amb una majoria qualificada de tres cinquenes parts que donin suport al veto.
L'alt tribunal ho ha deixat clar en dues sentències de principis d'aquest mes d'octubre que s'han conegut aquest dilluns. Els magistrats interpreten així l'article 17.12 de la llei de propietat horitzontal, introduït en el decret sobre mesures urgents del lloguer. Les dues sentències busquen resoldre la controvèrsia causada entre les audiències provincials, que interpretaven de manera diferent si la decisió s'havia de prendre per majoria de tres cinquens o per unanimitat. El tribunal justifica la decisió perquè la majoria reforçada és "una mesura proporcionada als interessos en conflicte".
Les sentències fan referència a dos casos concrets, un de l'Audiència Provincial de Màlaga i l'altre de l'Audiència Provincial de Madrid, i deixen clara quina és la posició del Suprem sobre aquest tema. Els magistrats han fixat la seva posició per unanimitat. La Sala parteix de la seva jurisprudència en què declara lícita la prohibició estatutària de lloguer d'habitatges per a ús turístic. En segon lloc, recorda que prohibir determinats usos en una propietat privada és legítim i conforme amb la Constitució, d'acord amb la jurisprudència del Suprem.
Majoria reforçada
Els magistrats interpreten que el "límit o condicions" previstes a la llei de la propietat horitzontal correspongui a una interpretació restrictiva de la norma, ja que atenent el criteri gramatical i semàntic, i a la literalitat de la norma, el terme limitar no exclou la prohibició. Aquesta conclusió es veu confirmada atenent al criteri de l'esperit i la finalitat del decret de mesures urgents de l'habitatge i el lloguer del 2019, que en el seu preàmbul justifica l'adopció de mesures urgents per les dificultats d'accés a l'habitatge de lloguer a causa de l'increment de les rendes degut, entre altres factors, al fenomen creixent del lloguer turístic.
Així, el Tribunal Suprem considera que l'atribució d'aquesta facultat de prohibició amb la majoria reforçada és una mesura proporcionada als interessos en conflicte. I com a raonament addicional, la sala assenyala que, si no s'admet aquesta majoria reforçada de tres cinquenes parts i s'hagués de decidir per unanimitat, n'hi hauria prou amb el vot en contra del propietari del pis on es pretén exercir l'activitat per impedir l'adopció de l'acord.