La UE vol més control sobre plataformes com Airbnb per acabar amb els pisos turístics il·legals
Les plataformes hauran de verificar que els habitatges són legals i els propietaris hauran d'informar del nombre d'hostes que tenen i durant quantes nits
Brussel·lesLa Comissió Europea vol que els estats membres tinguin més control sobre les plataformes de lloguer turístic, com Airbnb, i que els propietaris dels allotjaments hagin d’especificar a les autoritats pertinents qui són, quants immobles tenen i concretament en quines zones es troben. D’aquesta manera, segons ha assenyalat aquest dilluns el comissari europeu de Mercat Interior, Thierry Breton, les administracions estatals i locals podran lluitar de manera més eficient contra la proliferació d’habitatges turístics "il·legals" i "contribuir a un ecosistema turístic equilibrat". "Els lloguers de curta durada són beneficiosos per als amfitrions i els turistes, però no haurien de créixer en detriment de les comunitats locals", ha defensat Breton en la presentació de la proposta legislativa.
Les plataformes també hauran de verificar que els amfitrions que arrenden habitatges a través dels seus portals tinguin tots els papers en regla, i hauran de fer públic els seus números de registre per facilitar a les autoritats locals la persecució dels allotjaments turístics il·legals. A més, hauran d’enviar a les autoritats, una vegada al mes i de manera automàtica, el nombre d'inquilins que han rebut i durant quantes nits.
Un sector en creixement
Segons l’executiu comunitari, els immobles que es lloguen a través d’aquestes plataformes digitals ja signifiquen el 25% del total d’allotjaments turístics que hi ha a tota la Unió Europea i es preveu que cada vegada en siguin més. De fet, les reserves d’aquesta mena d'habitatges de lloguer de curta durada als estius del 2020 i 2021 van ser superiors a les del 2019 malgrat les restriccions aplicades per la pandèmia del covid, i en la primera meitat del 2022 van augmentar un 138% respecte a l’any anterior.
Amb tot, el Parlament Europeu i el Consell de la Unió Europa, que és la institució que representa els estats membres, hauran de negociar i decidir si donen el vistiplau definitiu a la proposta que ha fet aquest dilluns la Comissió Europea. Si finalment la iniciativa es tira endavant, cada país comunitari serà el responsable de fer complir la normativa i d’aplicar les sancions que consideri necessàries a les plataformes i als propietaris que la incompleixin.