Habitatge

El Tribunal Constitucional tomba part de la llei antidesnonaments catalana

L'obligatorietat d'oferir un lloguer social és un dels articles declarats inconstitucionals

Veïns i activistats celebrant que s'han ajornat els dos desnonaments d'aquest dimarts a Ciutat Vella.
N.R.M
09/10/2024
2 min

MadridEl Tribunal Constitucional (TC) tomba una part de la llei antidesnonaments catalana de l'any 2022. A falta de conèixer la sentència, el tribunal ha donat la raó de forma parcial al recurs d'inconstitucionalitat que va presentar el Partit Popular contra la norma. D'aquesta manera, reconeix que hi ha un seguit d'articles que suposen una "invasió de competències estatals", i fins i tot apunta que en un dels casos es "vulnera" la Constitució. Fruit d'això, declara inconstitucional i nuls alguns preceptes de la llei.

Inscriu-te a la newsletter Habitatge Una guia pràctica
Inscriu-t’hi

En total són vuit articles i una disposició transitòria, el que el tribunal declara nul, segons ha explicat el TC en un comunicat. Entre ells hi ha el que obliga a oferir un contracte de lloguer social abans d’interposar una demanda judicial per desnonament. Això afectava grans tenidors que havien d'oferir aquest tipus de lloguer a les famílies vulnerables que estiguessin ocupant. La llei catalana recull que el tenidor els ha d'oferir un lloguer d'aquestes característiques abans de demanar que se'ls desnoni.

La sentència també declara inconstitucional l’article que imposa al nou propietari d’un habitatge una mena de “responsabilitat objectiva” que l’obligaria a respondre pels fets aliens. En aquest cas, el TC assegura que això va en contra del principi de culpabilitat que estableix la Constitució.

Però el tribunal va més enllà, i entre els articles que envaeixen competències assenyala el que preveu la renovació dels contractes de lloguer social quan arriben al final, sempre que els llogaters acreditin que continuen complint amb els requisits d’exclusió i vulnerabilitat residencial establerts. En aquest cas, la pròrroga o renovació que ha quedat sense efecte es podia fer un sol cop.

Pel que fa a la resta d’elements que va recórrer el PP, han quedat desestimats perquè no s’hi aprecien vulneracions, segons el Tribunal Constitucional. De fet, els populars van recórrer el conjunt de la llei. Cal tenir en compte que, entre els articles que el tribunal ha tombat, hi ha l'article que el govern espanyol també va recórrer davant el Tribunal Constitucional. En concret, la Moncloa va presentar un recurs d'inconstitucionalitat contra l'article que obliga els grans tenidors a oferir un lloguer social a les famílies vulnerables que estiguin ocupant.

stats