Habitatge

Junts permetrà ara debatre una proposta d'ERC per regular els lloguers de temporada

El partit de Carles Puigdemont avisa que condiciona el suport final al text a "canvis durant la seva tramitació"

La portaveu parlamentària de Junts, Míriam Nogueras, al Congrés aquest dimecres.
4 min

MadridAquest dimarts al matí, mentre al Palau de la Moncloa el govern espanyol es reunia amb diferents organitzacions per abordar la crisi de l'habitatge que viu Espanya, ERC ha anunciat el registre d'una proposició de llei al Congrés dels Diputats per regular els lloguers de temporada. Segons ha explicat el partit, i a falta de conèixer la lletra petita del text, es tracta d'una proposició pactada amb EH Bildu, Sumar, BNG i Podem semblant a la que van impulsar els moviments socials el mes de juny i que va acabar decaient després que Junts, PP i Vox votessin en contra de la seva presa en consideració i, per tant, d'iniciar el debat del text al Congrés dels Diputats. El document d'ERC, però, incorpora alguns canvis respecte a aquella proposició, que són els que han permès que el partit de Carles Puigdemont voti ara a favor de la presa en consideració i permeti el debat, tal com ha anunciat la diputada de Junts al Congrés, Marta Madrenas, en una atenció als mitjans de comunicació aquest dimarts a la tarda.

Inscriu-te a la newsletter Habitatge Una guia pràctica
Inscriu-t’hi

"[El text] incorpora modificacions perquè no torni a fracassar i partits com Junts ho puguin firmar", ha explicat aquest dimarts al matí la diputada d'ERC al Congrés, Pilar Vallugera. La diputada republicana ha detallat que s'han afegit "petites modificacions tècniques", però també canvis més importants com ara l'ampliació pel que fa al període de temps en què es podria signar un contracte de lloguer de temporada (fins a nou mesos), així com l'eliminació de la capacitat dels arrendataris que tenen un contracte de temporada de subarrendar i cedir l’habitatge a tercers sense l'autorització del propietari. Per la seva banda, Junts afegeix que el text reforça "el blindatge" de les competències de la Generalitat. La formació de Carles Puigdemont, però, no en garanteix el suport final i anticipa que vol introduir més canvis durant la tramitació. "La proposta continua mantenint aspectes que no poden tenir el nostre suport", afirmen fonts del partit.

Amb tot, cal tenir en compte que es desconeix el calendari de la tramitació i, per tant, el moment en què el text pugui anar al Ple perquè es voti la seva presa en consideració. Les últimes setmanes, ERC i Junts han mantingut contactes informals perquè aquesta proposició es pugui com a mínim debatre. També hi ha hagut contactes amb el Sindicat de Llogateres. En el seu moment, el no de Junts a la proposició va generar una onada d'indignació dels moviments socials que fins i tot es van manifestar davant la seu del partit independentista. El mateix Puigdemont, de fet, va fer declaracions en les quals justificava el sentit de vot arran de les crítiques i assegurant que el govern espanyol "no podia donar per descomptat els seus vots".

Ara, però, caldrà veure què fan la resta de partits. El PNB, per exemple, va votar favorablement a la presa en consideració de la proposició presentada el mes de juny, però ja va advertir que presentaria esmenes. Per la seva banda, el portaveu del PSOE al Congrés dels Diputats, Patxi López, ha apuntat que estudiaran amb "deteniment" la proposta, però ha recordat que el govern espanyol acaba d'impulsar un reglament per regular els lloguers de temporada i turístics.

ERC també presentarà una moció al Parlament en què demanarà que el Govern recuperi, "abans d’acabar l’any", la llei catalana de regulació del lloguer d’habitacions i lloguer de temporada, a més dels articles que el Tribunal Constitucional (TC) va tombar i demanarà crear un pacte nacional pel dret a l’habitatge, entre d’altres, informa Mireia Esteve.

Reunió a la Moncloa

El govern espanyol aspira a alinear moviments socials i patronals per afrontar la crisi de l'habitatge. L'objectiu, però, no arranca amb bon peu si es té en compte que en la trobada d'aquest dimarts al matí amb fins a vint-i-set entitats vinculades a l'habitatge, els sindicats de llogateres de Madrid i Barcelona han decidit no assistir-hi i plantar el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i la ministra d'Habitatge, Isabel Rodríguez, veient que també hi havia convocada la patronal de les immobiliàries. "No ens farem una foto amb la patronal immobiliària perquè no podem esperar cap solució dels culpables del problema", han denunciat els sindicats en un comunicat.

Entre els assistents a la reunió hi ha hagut representants de les promotores, les grans constructores o la banca. A diferència dels moviments socials pel dret a l'habitatge, aquests tres actors posen el focus en l'oferta i fa temps que exigeixen desbloquejar la llei del sòl que el govern espanyol va retirar per falta de suports. "El govern ha complert, ara falta que compleixi el Congrés dels Diputats", ha apuntat la ministra Isabel Rodríguez, que ha exigit als partits polítics que reactivin la tramitació.

Per contra, altres organitzacions posen el focus en la regulació, sobretot dels preus dels lloguers. En aquest sentit, l'últim pas endavant del govern espanyol ha estat el d'aprovar el reglament per posar fre als lloguers de temporada o turístics i que ara està en audiència pública.

Compareixença al Congrés

Rodríguez haurà de retre comptes de tot plegat al Congrés dels Diputats. La ministra d'Habitatge compareix demà dimecres a petició d'ERC, Bildu i el BNG, socis habituals del govern espanyol. Per a tots ells, la política d'habitatge del govern espanyol s'està quedant a mig camí. Les discrepàncies, però, també són amb Sumar, el soci minoritari dins l'executiu. De fet, la ministra de Treball i fundadora de Sumar, Yolanda Díaz, ha lamentat que l'executiu "no" està fent tot el possible. L'habitatge és una de les matèries que marca la negociació dels pressupostos generals de l'Estat per al 2025 entre els dos membres del govern espanyol, el PSOE i Sumar, però també la negociació amb els socis d'investidura.

El Govern aprova un pla territorial per ampliar el lloguer assequible

Aquest dimarts el Govern ha anunciat la posada en marxa d'un pla territorial per augmentar el lloguer assequible. L’objectiu és que d’aquí a vint anys els municipis de zones amb demanda residencial forta i acreditada disposin d’un parc mínim d’habitatges destinats a polítiques socials del 15%, segons ha explicat la portaveu del Govern, Sílvia Paneque, en roda de premsa. El pla també fixa la reserva de sòl per a protecció pública, tal com es preveu a la llei d'habitatge de l'any 2007.

stats