Habitatge

El servei per assessorament: ¿els nous honoraris de les immobiliàries?

La llei estatal d'habitatge prohibeix que els honoraris de les immobiliàries vagin a càrrec dels llogaters

Un senyor mirant anuncis de pisos en una immobiliària
4 min

MADRID"Les despeses de gestió immobiliària i els de formalització del contracte seran a càrrec de l'arrendador". Aquesta és una de les novetats que van entrar en vigor amb la llei estatal d'habitatge: l'adeu dels llogaters a fer-se càrrec dels honoraris. Des de la seva entrada en vigor el passat divendres 26 de maig aquestes despeses ja no poden ser reclamades als inquilins, sinó que les han d'assumir els propietaris. De fet, abans de la llei d'habitatge i amb la llei d'arrendaments urbans a la mà, llogar un pis i que la immobiliària et cobrés ja era il·legal si el pis era d'una empresa, i no d'un propietari particular.

Inscriu-te a la newsletter Habitatge Una guia pràctica
Inscriu-t’hi

Tanmateix, les xarxes socials i, en particular Twitter, s'han omplert d'usuaris que adverteixen que no totes les immobiliàries estan seguint al peu de la lletra la nova norma, és a dir, que encara hi ha empreses que reclamen aquests honoraris als futurs inquilins.

L'ARA ha trucat a una vuitena d'anuncis de pisos gestionats per diferents immobiliàries. D'aquests, en dos es demanava (a banda del lloguer) una mensualitat de fiança, i entre un i dos mesos en concepte de "dipòsit" o "garantia complementària". A la resta de pisos, quan s'ha preguntat per les condicions financeres, a banda de la fiança o el dipòsit, s'hi ha afegit "una mensualitat d'agència" o bé "una mensualitat pels serveis prestats", però també "una assegurança per impagament". Sobre el detall de cada concepte, en el primer cas l'agència immobiliària ha reconegut que es tractava dels honoraris: "Fins ara no ens han dit el contrari".

Pel que fa a la resta, en el cas dels "serveis prestats" les agències han afirmat que "no són els honoraris". "És un nou servei per tota l'atenció i gestió que jo t'ofereixo", ha contestat una de les immobiliàries. És a dir, una espècie "d'assessorament".

Precisament, aquests "altres conceptes" són la via que les immobiliàries haurien trobat per camuflar els honoraris. Així ho ha assenyalat aquest dimarts l'investigador de l'Institut de Recerca Urbana de Barcelona (Idra), Jaime Palomera, a través de Twitter: "El més habitual és canviar el concepte de la factura i posar un servei que no hem contractat, com "suport a la investigació d'un pis", ha detallat Palomera. També des dels Sindicats de Llogateres, tant el de Barcelona com el de Madrid, s'ha posat el focus en aquesta prohibició des que va entrar en vigor.

En el cas de Madrid, el sindicat ha rebut consultes de persones que ja tenen un pis reservat i la immobiliària els ha demanat els honoraris, encara que no han firmat el contracte, o gent que està buscant pis i els hi estan demanant, explica un dels portaveus. També posa d'exemple casos en què "intenten passar per un contracte de reserva el que són els honoraris". És a dir, que la reserva o avançament del lloguer, que després s'ha de descomptar, no s'acaba restant, de manera que l'import s'acaba convertint en uns honoraris.

Què poden i què no poden demanar les immobiliàries?

D'una banda, per llei les immobiliàries només podrien demanar una mensualitat de fiança i fins a dues mensualitats en concepte de garantia complementària o dipòsit. Pel que fa a les famoses "assegurances" per al propietari, des del Sindicat de Llogateres matisen a l'ARA que es tracta d'una "clàusula abusiva, però no està regulada".

A partir d'ara, amb la llei estatal d'habitatge els honoraris recauen en el propietari (tant si és un particular com una empresa). Es cobren en concepte del servei que ofereix l'intermediari i es calculen a partir del 10% del lloguer de tot un any (més el 21% d'IVA).

Com a inquilí et pots negar a pagar-los i, de fet, la llei d'habitatge et protegeix, recorden des del Sindicat de Llogateres. En tot cas, si finalment s'acaba acceptant perquè es necessita el pis i no hi ha cap altra sortida, des del Sindicat recorden que "cal pagar els diners per transferència" per controlar els moviments. També demanar una factura amb els conceptes detallats i poder tenir un intercanvi d'informació amb la immobiliària on quedi clar que els motius pels quals fan pagar, com ara l'assessorament, són "serveis que no hem contractat [els llogaters]", explicaven des del Sindicat.

El procés podria traslladar-se als tribunals, on es podria imposar una denúncia per la via administrativa. Abans, però, es pot enviar un burofax tant a la immobiliària com al propietari on es reclami el retorn d'allò que s'ha pagat. Des del Sindicat de Llogateres de Madrid remarquen que el fet que les possibles multes a les immobiliàries quedessin en mans de les autonomies –són qui té competències– els dona "via lliure" per seguir duent a terme aquestes pràctiques en aquells territoris on no es regulin sancions.

Des de l'Agència Negociadora del Lloguer remarquen que en el seu cas s'han "adaptat a la llei des del mateix dia que va entrar en vigor". "Potser hi pot haver algun cas particular, però potser per desconeixement", afegeixen fonts del sector immobiliari, que assumeixen que "caldrà veure si es cobren altres conceptes, però cal esperar una mica", demanen les mateixes fonts. La Federació Nacional d'Associacions Immobiliàries va denunciar a principis d'any que la mesura tindrà un "impacte econòmic" per a les immobiliàries. El Sindicat de Llogateres de Barcelona calcula que l'any 2022 es van pagar 141 milions d'euros en honoraris a immobiliàries.

stats