Reforma fiscal

El sector immobiliari amenaça amb marxar d'Espanya i tensa el pla fiscal del govern

L'executiu negocia a contrarellotge amb els partits, tot i que continua sense tenir garantits prou vots al Congrés dels Diputats

A la reforma fiscal del govern espanyol no li paren de sortir detractors. Aquest dimecres el sector immobiliari ha sortit en tromba contra una de les mesures fiscals que el PSOE i Sumar han posat damunt la taula: acabar amb el règim fiscal especial que ara tenen les societats anònimes cotitzades d'inversió en el mercat immobiliari (socimis). Aquests vehicles d'inversió tenen un tracte fiscal molt favorable des de fa anys.

Inscriu-te a la newsletter Un malestar (i un repte) majúsculUna guia pràctica
Inscriu-t’hi

Qui primer ha criticat la mesura ha estat Merlin Properties i ho ha fet de matinada a través d’un comunicat a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV). La immobiliària més gran de l’Íbex-35 ha advertit que està estudiant diferents escenaris i plans de contingència, "sense excloure cap possibilitat legal", davant la possibilitat que la mesura fiscal prosperi. Segons publica Cinco Días, Merlin es planteja fins i tot traslladar la seu fora d'Espanya. Hores després, a aquesta amenaça s'hi ha sumat la companyia d'origen català Colonial, l'altra gran socimi de l'Íbex-35. "En cas que s'aprovi la reforma, Colonial reavaluarà la seva estratègia d'inversions i la localització de les seves activitats i de la seva estructura jurídica", ha apuntat Juan José Brugera, president de Colonial, a través d'un comunicat. D'aquesta manera, la immobiliària catalana obre la porta a la sortida d'Espanya.

Cargando
No hay anuncios

Votació incerta

Tant aquesta com la resta de mesures que inclou l'acord fiscal entre el PSOE i Sumar s'han de discutir i votar aquest dijous a la comissió d'hisenda del Congrés dels Diputats, abans de fer el salt al ple de la cambra baixa espanyola. Els canvis s'han afegit aprofitant la tramitació del projecte de llei per al tipus mínim del 15% sobre l'impost de societats i, de fet, a banda de l'acord entre els dos socis de govern, els socialistes també han pactat canvis fiscals amb Junts, com ara mantenir l'impost extraordinari a la banca però suprimir el de les energètiques, i el PNB.

Cargando
No hay anuncios

Ara per ara, però, cap dels canvis fiscals té garantits prou vots. D'una banda, partits com ERC, EH Bildu i Podem han amenaçat amb tombar tot el projecte de llei si l'impost a les energètiques no s'hi inclou. En canvi, per a Junts aquest gravamen és una línia vermella.

Cargando
No hay anuncios

De l'altra, els de Carles Puigdemont no veuen amb bons ulls algunes de les mesures acordades entre el PSOE i Sumar. "Tot el que surt d'aquell perímetre [l'acord amb el PSOE] no és un tema nostre", apunten fonts de Junts, que situen el canvi a les socimis o l'eliminació de l'exempció a les primes d'assegurances privades sanitàries en el punt de mira. En la mateixa direcció es pronuncien des del PNB. De fet, Foment del Treball ha demanat a tots dos partits que votin en contra del que considera un "infern fiscal", en referència a la reforma pactada pel PSOE i Sumar.

Al ministeri d'Hisenda són conscients de la complexitat d'acontentar tothom, però no donen per perduda la possibilitat de tirar endavant el projecte de llei, l'impost mínim del 15%, amb algun retoc fiscal més, cosa que permetria al govern defensar una reforma fiscal davant Brussel·les (en depèn el pròxim pagament dels fons europeus). De fet, aquest dimecres a la tarda continuaven negociant a contrarellotge amb els partits, expliquen fonts properes a les converses a l'ARA. Menys optimistes són els nacionalistes bascos: "Aprovar-ho [la reforma fiscal] al gust de tothom és impossible", ha dit el portaveu del PNB al Congrés, Aitor Esteban, que no ha descartat que en la comissió d'aquest dijous tan sols s'aprovi l'impost mínim global i caiguin la resta de canvis fiscals.