S’enfonsa l’oferta de pisos compartits a Barcelona
El preu puja un 14% i és la segona ciutat d'Espanya més cara on llogar una habitació
BarcelonaEls pisos compartits s’han convertit, en els últims temps, en una de les opcions preferides per a molts per poder marxar de casa. Tot i això, en l’últim any l’oferta d’habitacions a tot Espanya s’ha enfonsat, fet que ha comportat un augment generalitzat dels preus. De fet, segons dades del portal immobiliari Idealista, a Barcelona l'oferta ha disminuït un 73%. Això ha provocat que els preus hagin pujat un 14% en l'últim any, fins a arribar als 450 euros mensuals per habitació, fet que ha consolidat la ciutat com la segona capital de província més cara de l’Estat, només superada per Sant Sebastià (460 euros).
A la resta de capitals catalanes, la tendència és similar. Tant Girona com Tarragona han vist la seva oferta reduïda un 53% en els seus barris. Tot i això, com és habitual, Girona ha sigut la ciutat catalana on menys ha variat el preu, amb un augment de només l’1%, al situar-se als 340 euros mensuals. Per la seva banda, a Tarragona ha sigut on més han augmentat de tot Espanya, ja que la mitjana de 330 euros al mes és un 20% superior a la mateixa dada de fa dotze mesos. En canvi, Lleida ha sigut la capital de província on menys ha caigut l'oferta de pisos compartits (-24%), tot i que els preus han pujat un 11% i s'han situat en els 265 euros de mitjana.
Una caiguda generalitzada
Aquesta tendència negativa del mercat ha sigut generalitzada a tot l’estat espanyol. De fet, l’oferta de pisos compartits s’ha vist reduïda en un 45% durant l’últim any. Aquesta caiguda, segons Idealista, vindria de la mà de la també forta reducció que hi ha hagut en el total d’habitatges que es lloguen. Tot i això, tant Barcelona (també segona del rànquing, només superada per Palma) com Girona i Tarragona estan entre les 10 ciutats on més baixa.
D'altra banda, l’edat mitjana de les persones que comparteixen pis a Espanya ha augmentat en un any respecte a fa dotze mesos i se situa en els 34 anys. Vitòria, Oviedo i Àvila són les ciutats espanyoles en les quals els llogaters d’habitacions són més grans, amb una mitjana de 42 anys. En canvi, els de València són els més joves (26 anys), seguits pels de Castelló (27), Santander (27) i Salamanca (29). A les capitals catalanes, els que comparteixen habitació a Barcelona tenen una mitjana de 34 anys, mentre que a Girona, Tarragona i Lleida en tenen 36.
Un mercat centralitzat
Les dades del portal Idealista també mostren que el 31% de l’oferta total d'habitacions de lloguer d’Espanya són a Madrid. Aquest percentatge és molt superior al que ocupa Barcelona (10%), que és la següent ciutat de l’Estat amb més quota de mercat. El podi el completa València, amb un mercat gairebé igual al de la capital catalana, amb un 9% del total d’Espanya.