Immobiliari
Economia Immobiliari 13/01/2023

Rècord històric de lloguer logístic a Catalunya: els preus superen els nivells precovid

L'àrea de Barcelona supera els màxims de superfície absorbida

2 min
Imatge de la plataforma logística de Busan a la ZAL.

BarcelonaEl 2022 ha sigut un any rècord en diferents aspectes del sector immobiliari a Catalunya. Si les compravendes d'habitatge han tornat a nivells d'abans de l'esclat de la bombolla i el preu del lloguer de pisos ha superat tots els sostres, un altre subsector que s'ha disparat és el logístic. L'any passat va marcar el rècord històric de superfície logística llogada i, amb aquesta gran demanda, els preus es van enfilar fins a superar els nivells precovid.

Inscriu-te a la newsletter Habitatge Una guia pràctica
Inscriu-t’hi

A l'àrea de Barcelona les dades d'absorció de superfície logística "són excel·lents i marquen un nou rècord", indica la consultora immobiliària Cushman & Wakefield. Aquesta consultora xifra la superfície llogada durant l'any 2022 en 841.000 metres quadrats, un 21,5% més que l'any anterior. Una altra consultora del sector, Forcadell, situa la superfície llogada en 834.000 metres quadrats, xifra molt similar. En qualsevol cas, Cushman & Wakefield i Forcadell coincideixen en una cosa: el quart trimestre de l'any passat va ser excepcionalment bo. Forcadell situa el creixement dels últims tres mesos de l'any en un 73%.

Pujades el 2023

Pel que fa als preus, segons Cushman & Wakefield, el 2022 ja han superat els nivells del 2019, l'exercici anterior a la pandèmia. Llavors se situaven en 7,25 euros el metre quadrat al mes, mentre que el 2022 s'han enfilat fins als 7,35 euros el metre quadrat al mes. Forcadell assegura que els preus continuen a l'alça i els situa en 7,5 euros el metre quadrat al mes a la zona més pròxima a Barcelona; entre 5 euros i 6,75 euros el metre quadrat al mes a la segona corona, i fins a 4 euros el metre quadrat al mes a la tercera corona. "Ara per ara, encara esperem per a aquest 2023 alguns increments de rendes", destaca Gerard Plana, director de l'àrea industrial i logística de Forcadell.

Plana reconeix que la pujada de tipus ha corregit les rendibilitats a partir de l'estiu en les operacions de sale and leaseback, "que ja no són viables per sota del 5%", cosa que ha fet replantejar alguns projectes especulatius. Malgrat tot, preveu un 2023 "bastant actiu, perquè continua havent-hi liquiditat i voluntat inversora en el logístic", detalla. Cushman & Wakefield xifra en 224.000 metres quadrats l'oferta de superfície per llogar per al 2023.

stats