El crisi de l'habitatge

Els propietaris de diversos habitatges acusen l'Estat de "criminalitzar" la propietat privada

L'any que ve comprar un habitatge serà menys accessible tot i la baixada de tipus, segons els agents immobiliaris

BarcelonaEls propietaris que tenen diversos habitatges –alguns amb menys de 5 i d'altres amb més de 15– han reclamat aquest dimecres a l'Estat que deixi de "criminalitzar" la propietat privada perquè consideren que l'actual marc legislatiu restringeix aquest dret i el limita sense cap compensació a canvi. "Perjudica propietaris i llogaters, i agreuja el problema de l’accés a l’habitatge", ha dit el president de l'Associació de Propietaris de Catalunya, Sergi Llagostera, en una roda de premsa.

Inscriu-te a la newsletter Dies trepidantsUna guia pràctica
Inscriu-t’hi

A tres dies per a la manifestació convocada pel Sindicat de Llogateres a Barcelona per reclamar una baixada de preu del lloguer, en el marc d'una onada de protestes arreu d'Espanya, aquesta associació –que agrupa uns 300 propietaris– defensa que per solucionar el problema d'accés a l'habitatge cal elaborar un pla de xoc amb incentius fiscals perquè així els propietaris vulguin continuar en el mercat i, fins i tot, rebaixar el preu del lloguer. Si no, l'entitat adverteix que es genera un efecte contrari al desitjat, de manera que impulsa els propietaris a treure els pisos del mercat de lloguer. "¿De debò ens convé que siguin els grans inversors els que comprin els habitatges de lloguer o seria millor que mantinguessin els petits i mitjans empresaris?", ha preguntat Llagostera. Per a ell, la solució implica construir nous habitatges.

Cargando
No hay anuncios

De fet, Llagostera ha dit que des del 2015 s'ha reduït un 40% el parc d'habitatges de lloguer de Catalunya a causa de "l'estrès legislatiu" sobre la propietat privada i la "inseguretat jurídica", que, diu, anirà a més. El fet és que el que ha caigut és el nombre d'anuncis, és a dir, els pisos en oferta, segons les dades que mostren els portals immobiliaris de referència. Ara bé, aquesta dada no es pot confondre amb el nombre d'habitatges amb un contracte de lloguer vigent, que ha augmentat any rere any des del 2009 –exceptuant el 2020–, segons un estudi recent de l'Observatori Metropolità de l'Habitatge (OHB).

Cargando
No hay anuncios

"A Catalunya la norma dels cinc habitatges per ser considerat gran tenidor és evidentment ridícula, ja que es tracta d'un territori on predominen els petits i mitjans propietaris", ha afirmat Llagostera, que considera "absurd" classificar els propietaris pel nombre d'habitatges i no per la recaptació econòmica dels lloguers.

"La vaga de lloguers tindrà conseqüències legals"

El Sindicat de Llogateres, que ha assegurat aquest dimecres que ha sumat nous suports a la manifestació de dissabte a Barcelona, ha amenaçat en diverses ocasions amb convocar una vaga de lloguers si no s'abaixen els preus, una mesura que segons l'Associació de Propietaris de Catalunya no solucionarà res. "Crec que és un plantejament erroni. El dret de vaga és un dret laboral i això és un contracte d'arrendament; per tant, el que s'està fomentant és un incompliment de contracte. Es responsabilitza el propietari d'una cosa que és de l'Estat", afegeix en declaracions a l'ARA.

Cargando
No hay anuncios

Comprar un habitatge serà menys accessible

La tendència a la baixa dels tipus d'interès no farà que accedir a un habitatge sigui més fàcil. Aquesta és la conclusió de l'índex d'accessibilitat de l'habitatge en propietat, un indicador presentat aquest dimecres en una jornada dels Agents Immobiliaris de Catalunya (API) que mesura la capacitat de les llars espanyoles a l'hora de pagar l'import de la seva hipoteca. L'índex era de 86 punts l'any passat, enguany és de 88 i la previsió és que el 2025 torni a baixar a 86, a causa de l'augment previst dels preus, que serà superior a la caiguda dels tipus.