Habitatge

Baixen els preus però cau en picat l'oferta de lloguer després del topall

Les rendes baixen un 5,2% a Barcelona i un 5% a les zones tensionades en comparació amb el trimestre anterior

BarcelonaEl preu del lloguer, tant a Barcelona com al conjunt de Catalunya i especialment a les zones més tensionades, s'ha contingut finalment. Ho ha fet amb un descens respecte al trimestre anterior, segons les dades de les fiances dipositades a l'Incasòl dels nous lloguers publicades aquest dimarts. Però mentre les rendes queden per sota del seu sostre històric, el cas és que el nombre de contractes de lloguer signats ha experimentat una caiguda en picat: cada cop es lloguen menys pisos.

Inscriu-te a la newsletter El guirigall de l’habitatgeUna guia pràctica
Inscriu-t’hi

Així es desprèn de les dades de l'Incasòl. El preu de mitjana a Barcelona s'ha situat el segon trimestre d'aquest any en 1.131,75 euros mensuals, quan el primer trimestre era de 1.193,41 euros, mentre que al conjunt de Catalunya la renda mitjana el segon trimestre estava en 822,97 euros i el primer trimestre era de 868,85 euros. La consellera de Territori, Sílvia Paneque, ha valorat aquestes dades després de la reunió del consell executiu i ha destacat la frenada dels preus a la ciutat de Barcelona i als 141 municipis considerats zones tensionades. En aquests municipis el preu mitjà s'ha situat en 865,56 euros, un 0,1% més respecte a fa un any i un 5% menys en comparació amb el trimestre anterior. En el cas de la ciutat de Barcelona, l'augment és del 0,7% en comparació amb un any enrere, però un 5,2% més baix que el trimestre anterior.

Cargando
No hay anuncios
Evolució trimestral del preu del lloguer a Barcelona i a Catalunya
En euros mensuals

Això sí, als municipis tensionats s'han formalitzat 63.816 contractes entre el gener i el juny, un 10,7% menys que el mateix semestre de l'any passat. La caiguda del nombre de contractes s'ha accentuat el segon trimestre, quan s'han signat 24.543 lloguers en aquests municipis, un 17,2% menys que el mateix trimestre de l'any anterior. A la resta del territori el descens ha estat només d'un 1,6% del nombre de contractes.

Cargando
No hay anuncios

La consellera Sílvia Paneque ja va avançar fa una setmana que es produiria aquest descens en els preus del lloguer a Catalunya i ho va atribuir al topall fixat per la Generalitat. Tot i això, quan se li ha preguntat sobre el descens del nombre de contractes ha apuntat que la percepció que té el Govern és que la davallada més gran als municipis d'àrees tensionades respecte de la resta de municipis "fa pensar que alguns contractes s'han derivat a contractes d'altres tipus", en una clara referència al traspàs d'habitatges cap al lloguer de temporada, un model que no queda limitat per la normativa.

Desviament a altres usos

El fet és que el Sindicat de Llogateres no ha dubtat a atribuir la caiguda de l'oferta de pisos de lloguer al traspàs massiu al lloguer de temporada, no sotmès al topall. "Hi ha una disminució dels contractes i això segurament vol dir que s'estan desviant cap a un altre ús", ha defensat el portaveu de l'organització, Enric Aragonès. "Tenim clar quin és: els lloguers de temporada i d'habitacions". Aragonès ha lamentat aquesta "escletxa" i ha demanat als diferents governs que "es posin les piles" i el regulin "de manera immediata". Després que el Congrés dels Diputats ho tombés fa unes setmanes amb els vots en contra del PP, Vox i Junts, Aragonès ha assegurat que la Generalitat "té les eines" per trobar una solució "de manera molt ràpida".

Cargando
No hay anuncios

Aragonès ha demanat "aprofitar al màxim" les competències en matèria d'habitatge des de Catalunya per regular un tipus de lloguer que consideren un "frau". "És un buit legal, són contractes escombraries que ja vam avisar que servirien per esquivar la regulació de preus", ha subratllat en declaracions als mitjans de comunicació.

Cargando
No hay anuncios

Catalunya és l'única comunitat que fins ara, acollint-se a la nova llei estatal, ha posat un topall al preu del lloguer. El govern del PSOE no ha dubtat a apuntar-se el punt i ha tret pit d'aquesta reforma. Fonts del ministeri de l'Habitatge han destacat que amb la llei impulsada per l'actual govern espanyol es continua "evitant l'escalada dels preus i els moviments especulatius en el lloguer" perquè es posen a disposició de les comunitats les eines necessàries.

De fet, el ministeri ha explicat que demà es publicarà al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) una resolució ministerial amb les 131 noves zones tensionades que demana el Govern de la Generalitat. Fonts del ministeri han valorat positivament la baixada dels preus a Catalunya i el trencament de la tendència d'onze trimestres a l'alça.

Cargando
No hay anuncios

Crítiques dels propietaris

No ho veuen igual els propietaris, que atribueixen la baixada de l'oferta de lloguer al traspàs de pisos d'aquest mercat al de compravenda. "Les altes i baixes de contractes mostren que el mercat de lloguer baixa" perquè molts pisos van a "l'oferta de venda" i això contradiu que passin al lloguer de temporada, apunta Òscar Gorgues, gerent de la Cambra de la Propietat Urbana de Barcelona. El lloguer de temporada, apunta, és més car per al propietari, que no té bonificacions fiscal, indica.

Cargando
No hay anuncios

Sobre la baixada de preus, Gorgues indica que s'ha de tenir en compte que els pisos que es lloguen ara tenen una superfície menor (un 2% menys que fa un any) i els barris on baixa més el preu són els més cars i mitjans, cosa que també fa caure més els preus de mitjana. A més, indica, en molts casos abans el lloguer incloïa les despeses i ara no, cosa que també fa caure el preu mitjà.

Una injecció de 25 M€ per a habitatge assequible

El consell de ministres ha aprovat el reial decret pel qual es regula la concessió directa de subvencions en matèria d'habitatge per a l'exercici 2024 i que recull ajuts per 25,4 milions a Catalunya, la majoria dels quals aniran a la construcció d'habitatge de lloguer assequible a Barcelona i la seva àrea, segons ha avançat la portaveu del govern espanyol i ministra Pilar Alegría. Tots els habitatges finançats a través d'aquests ajuts s'emmarquen en el Pla d'Habitatge de Lloguer Assequible del govern. Són dues les entitats beneficiàries d'aquests ajuts: l'Ajuntament de Barcelona (20 milions) i l'Àrea Metropolitana de Barcelona (5,39 milions), segons ha indicat el ministeri d'Habitatge.