Immobiliari

Presenten una demanda col·lectiva per clàusules "abusives" en lloguers d'InmoCaixa

La immobiliària diu que busca sempre l'equilibri entre la defensa de la seva cartera i la sensibilitat en els casos de vulnerabilitat

BarcelonaEl Sindicat de Llogateres i el bufet d'advocats Col·lectiu Ronda han interposat una demanda col·lectiva de cessació per aconseguir la nul·litat de 16 clàusules que consideren abusives en contractes de lloguer de la promotora immobiliària InmoCaixa, propietat al 100% de Criteria, el hòlding inversor de la Fundació Bancària La Caixa. Segons els demandants, aquestes clàusules afectarien fins a 2.000 habitatges de 37 promocions arreu de Catalunya i provoquen que els veïns afectats acabin pagant més diners pel seu lloguer.

Inscriu-te a la newsletter L'efecte cobra i l'encantador de serpsUna guia pràctica
Inscriu-t’hi

En una roda de premsa aquest dimecres, l'advocada Montse Serrano, del bufet demandant, i la portaveu del sindicat, Carme Arcarazo, han explicat que aquestes clàusules que es volen declarar nul·les contravenen fins a cinc lleis relacionades amb l'habitatge. L'objectiu és que la demanda tingui efectes també en futurs contractes amb la immobiliària.

Cargando
No hay anuncios

Entre aquestes clàusules hi ha l'obligació de pagar tota l’anualitat de la renda si no es compleix amb el preavís de no renovació, l'exclusió de la pròrroga voluntària, la penalització per retard en el desallotjament, l'exclusió de la reconducció tàcita –un mecanisme que estableix el Codi Civil espanyol i que té la finalitat d’atribuir un termini de duració als contractes d’arrendament un cop conclosos–, la repercussió de despeses generals i de l'impost sobre béns immobles (IBI) al llogater, el pagament dels drets de connexió a serveis i subministraments i també el retorn i requisició de la fiança.

Promocions de protecció oficial

Les 37 promocions es van construir entre el 2002 i el 2012 a través d'Obra Social La Caixa en un règim de protecció oficial de dues fases: una primera de deu anys en què era obligatori un preu protegit i una segona fase en què la propietat pot vendre o llogar els habitatges a un preu estipulat. El març de l'any passat un centenar de llogaters de 14 edificis de protecció oficial construïts per Obra Social ja van alertar que l'entitat volia fer-los fora de casa o apujar-los "abusivament" el lloguer aprofitant que caducava la condició de protecció oficial.

Cargando
No hay anuncios

Fonts de la part demandada consultades per aquest diari han explicat que la seva actuació es basa en un compliment estricte de la legalitat. "La companyia busca sempre un equilibri entre la defensa de la seva cartera i la sensibilitat en els casos de vulnerabilitat economicosocial acreditada per part dels llogaters. En cas de desacords puntuals amb els seus llogaters, InmoCaixa ho gestiona cas a cas i amb flexibilitat per trobar la millor solució", afegeixen aquestes fonts.