Habitatge

La patronal dels pisos turístics insisteix que no creen problemes d'habitatge

Federatur recorda que a Barcelona hi ha 7.000 habitatges turístics actius i uns 75.000 pisos buits

ARA
2 min
Turistes davant un immoble amb pisos turístics a Barcelona.

BarcelonaLa Federació Catalana d'Apartaments Turístics (Federatur) ha acusat la Generalitat de "criminalitzar el sector" dels pisos turístics i el conjunt d'administracions públiques de no atrevir-se a "posar solucions reals" als problemes d'habitatge que pateixen Barcelona, en particular, i Catalunya, en general. Segons la patronal de pisos turístics, a la capital catalana hi ha 10.700 habitatges amb llicència d'ús turístic, de les quals només unes 7.000 estan actives, mentre que s'acumulen 75.000 pisos buits.

Inscriu-te a la newsletter Habitatge Una guia pràctica
Inscriu-t’hi

“Treure llicències d’habitatges d’ús turístic no vol dir que aquests habitatges passin directament a ser habitatges de lloguer de llarga estada”, han assegurat els ponents d'una taula rodona organitzada aquest dimecres a Barcelona per Federatur, en la qual han participat el president de l'entitat, David Riba, l'advocat del bufet Garrigues Pablo Molina, el consultor Luis Falcón i el professor d'economia de la UB Gonzalo Bernardos.

D'acord amb les xifres de la patronal, des del 2016 s'han reduït un 54% els habitatges d'ús turístic (HUT) a Catalunya. Falcón i Bernardos han assegurat que hi ha una caça de bruixes contra el sector en conjunció amb el sector hoteler –competència directa dels HUT–, als quals han reclamat que treballin "per fer fort el sector turístic en el seu conjunt".

La Generalitat va aprovar un decret llei que limitava a 10 per cada 100 habitants el total de pisos turístics autoritzats en un municipi. No obstant això, quan va haver de convalidar el decret al Parlament de Catalunya, no tenia prou suports de la resta de grups per mantenir-lo sense canvis i finalment ERC va haver de pactar amb el PSC que el màxim de pisos turístics en cada població el marquin els ajuntaments. Igualment, el PSC va obligar a reduir de 262 a 140 el nombre de municipis que es considera que estan més tensionats habitacionalment, en els quals resulta més difícil per als consistoris aprovar noves llicències d'HUT. "S’estan carregant la indemnització natural pel cessament d’activitat i estan posant els municipis en una situació límit. Qui respondrà davant l’allau de reclamacions?", ha criticat Molina en la taula rodona.

Crítica a les acusacions de mala convivència amb els veïns

Per la seva banda, la moderadora de l'acte i consultora turística Marian Muro també ha lamentat que s'acusi els HUT de crear problemes de convivència entre els turistes que els ocupen i els veïns. "Les incidències no són ni de bon tros alarmants perquè les molèsties entre veïns sigui un punt a tenir en compte per actuar amb el decret", ha assegurat, alhora que ha recordat que aquesta hipotètica mala convivència no apareix entre les preocupacions dels residents a Barcelona en l'últim baròmetre d'opinió publicat per l'Ajuntament. "Eliminar un sector econòmic sencer per un problema de normativa i gestió mai no serà una bona solució", ha opinat.

stats