"La patronal està explicant com saltar-se la llei": el Sindicat de Llogateres avisa dels enganys amb el control de preus
L'entitat critica la desinformació sobre el nou índex i descarta un gir massiu cap a l'arrendament de temporada
BarcelonaFa tot just un mes que va entrar en vigor el nou índex de control del preu dels lloguers, l'element de la nova llei espanyola d'habitatge que ha acaparat més atenció des de la feixuga aprovació de la norma. El Sindicat de Llogateres ha fet balanç aquest dimecres dels primers 30 dies d'aplicació de l'eina i una de les principals preocupacions de l'entitat és la desinformació que, segons han observat, arriba a través de les immobiliàries i els portals d'anuncis. "És una llei que protegeix els llogaters i no és normal que la patronal es dediqui a explicar com saltar-se-la i a dir que no funciona", ha denunciat el portaveu de l'organització, Enric Aragonès. Encara que és aviat per valorar-ne tots els efectes, el Sindicat celebra que la normativa serveixi perquè els llogaters puguin forçar baixades de preus en els seus contractes, com en aquells casos que ja estan per sobre de l'índex.
En aquest sentit, des de l'entitat rebutgen que s'estigui produint un increment exagerat dels lloguers de temporada arran del nou índex i consideren que aquest missatge l'està estenent el mateix sector immobiliari: "No estem veient que això passi massivament". Així doncs, al Sindicat de Llogateres critiquen que s'està intentant transmetre una sensació de "desgavell" al voltant d'una normativa que està "en vigor i en funcionament". Aragonès ha insistit en el fet que la regulació actual ja deixa clar que aquesta figura no es pot utilitzar si l'habitatge serà l'habitual del llogater. Així i tot, l'organització proposarà en el grup de treball intern del ministeri d'Habitatge que el lloguer de temporada també s'inclogui dins l'articulat de la LAU per assegurar que aquests casos puntuals tinguin les mateixes garanties i desincentivar que sigui una opció per a qui busca especular. "L'ús fraudulent s'ha de perseguir i cal deixar claríssim quan no es pot fer servir aquesta fórmula", ha dit Aragonès.
Informació i sancions
Sobre la por que el fet de controlar els preus enfonsarà l'oferta d'arrendaments disponible, el portaveu del Sindicat de Llogateres ha recordat que amb la llei catalana del 2020 que limitava els lloguers això no va succeir. "Volen transmetre aquesta sensació [la patronal immobiliària] i són els primers a enviar informació falsa, però a l'hora de la veritat, si algú fa negoci a força de cobrar rendes voldrà seguir cobrant-ne", ha remarcat. En les setmanes anteriors a l'entrada en vigor de l'índex, a les assemblees territorials del moviment –que han notat un pic en l'assistència– van començar a arribar molts més casos en què immobiliàries i propietaris pressionaven els llogaters per signar contractes amb una data anterior a la posada en marxa de l'eina per esquivar el control de preus.
El Sindicat té clar que la llei és una eina que protegeix els llogaters, però que es necessita la confrontació i l'acció col·lectiva per evitar les pujades de preu fraudulentes: "La regulació no s’aplicarà per bondat automàtica dels rendistes, sinó perquè la gent es planti i exigeixi contractes nous". Per això, ha posat en marxa la campanya Abaixem els lloguers per informar sobre la regulació i reclama a la Generalitat que faci el mateix: "Cada llogater hauria de rebre un dossier amb tota la informació. La desprotecció més gran és que no coneguin la llei". En la mateixa línia, l'entitat demana a l'administració catalana que reforci els canals per denunciar incompliments de la normativa i agilitzi els processos de sanció.