Turisme

Dos municipis del Pirineu català, entre els primers de l'Estat en concentració hotelera

La Vall de Boí i l'Alt Aran són els municipis que més oferta tenen per cada mil habitants

2 min
Una vista de Salardú, a la Vall d'Aran

MadridSi l'activitat turística al conjunt de l'Estat es mesurés en funció dels hotels, els municipis del Pirineu català de la Vall de Boí i l'Alt Aran serien líders. En concret, aquestes dues localitats són la primera i la tercera de l'Estat amb més de mil habitants que tenen més oferta hotelera per cada mil habitants. A més, són les dues poblacions que ocupen els primers llocs pel que fa a nombre de cafeteries, bars i restaurants també per cada mil habitants: l'Alt Aran ocupa la primera posició a l'Estat, i la Vall de Boí la sisena.

Inscriu-te a la newsletter Habitatge Inscriu-t’hi
Inscriu-t’hi

Així es desprèn de les fitxes socioeconòmiques del Consell General d'Economistes actualitzades aquest dimecres amb dades del 2023 i d'aquest mateix 2024. Una eina digital que els economistes van posar en marxa el 2020 a través de la qual es té accés a més de 10.000 dades: "No només permet l'anàlisi de la situació socioeconòmica de tots els municipis, províncies i comunitats autònomes d'Espanya, sinó també la seva comparació entre entitats del mateix nivell territorial", ha explicat el president del Registre d'Economistes Experts en Màrqueting, Carlos Alonso de Linaje, en roda de premsa aquest dimecres. Les dades que han recollit els economistes provenen de prop de vint fonts oficials, entre les quals ministeris, l'Agència Tributària, l'Airef o l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

Entre la Vall de Boí, on l'oferta hotelera per cada mil habitants se situa en un 40,29%, i l'Alt Aran (37,94%) hi ha el poble asturià de Cabrales (37,94%). Els segueixen Albarracín, a Terol; Portomarín, a Lugo, i Comillas, a Cantàbria.

Pel que fa als municipis amb més de mil habitants on la proporció de cafeteries, bars i restaurants per cada miler d'habitants és més alta, a banda dels dos municipis del Pirineu de Lleida, al rànquing també entren localitats gironines com Cadaqués, el Port de la Selva i Alp, totes elles destinacions turístiques emblemàtiques, sobretot en temporada alta.

A banda d'aquestes dades vinculades al sector serveis i turístic, les fitxes socioeconòmiques del Consell General d'Economistes també permeten veure quina és la localitat de l'Estat amb més o menys renda neta mitjana per persona o amb més o menys ingressos. També s'aporten dades sobre el valor cadastral residencial. En aquest sentit, l'Alt Aran es torna a situar entre els primers de la llista (156.031,66 euros), seguit del Port de la Selva (154.372,37 euros) i Pals (101.741,26 euros). Per contra, entre els que tenen menys valor cadastral hi ha Rajadell, al Bages (6.321,41 euros), i Aguilar de Segarra, al Bages (6.627,67 euros).

stats