Habitatge

Els moviments socials pressionen al Congrés per tapar el forat del lloguer de temporada

El govern espanyol anticipa que presentarà les conclusions del grup de treball la setmana que ve

3 min
Els sindicats de llogateres de l'Estat han presentat una proposició de llei al Congrés dels Diputats aquest dijous.

Madrid / BarcelonaVa ser un dels forats de la llei estatal d'habitatge i ara els moviments socials mouen fitxa per tapar-lo. Es tracta del lloguer de temporada, una opció que s'ha disparat els últims mesos a ciutats com Barcelona i que pressiona a l'alça els preus de l'habitatge. Aquest dimecres, els sindicats de llogaters de l'Estat han presentat una proposició de llei al Congrés dels Diputats per posar-hi remei.

Inscriu-te a la newsletter Habitatge Una guia pràctica
Inscriu-t’hi

El text pretén modificar l'actual llei d'arrendaments urbans (LAU) i s'ha registrat amb el suport de Podem, Sumar, el BNG, ERC i EH Bildu. "Aquesta iniciativa respon a la necessitat urgent de limitar l'especulació que s'està produït amb aquest tipus de lloguers fruit de l'absoluta desregulació que tenen", han assenyalat des del Sindicat de Llogateres de Barcelona. 

El fet és que aquesta advertència ja es va posar damunt la taula durant la tramitació de la llei estatal d'habitatge. Tot i que des dels moviments pel dret a l'habitatge van intentar fins a l'últim moment introduir una regulació específica per al lloguer de temporada, la proposta es va quedar en un calaix. Ara bé, la realitat ha obligat el ministeri d'Habitatge a crear un grup de treball específic per abordar aquest tipus de lloguers. De fet, la ministra d'Habitatge, Isabel Rodríguez, ha avançat aquest dijous que les conclusions d'aquest grup es coneixeran dimecres que ve.

"Aquest tipus de lloguers es gestionaran en una plataforma i hauran d'acreditar-se", ha dit Rodríguez des de Barcelona. La titular de la cartera, però, ha defensat aquests tipus de lloguers i ha demanat "seriositat" als sindicats a l'hora d'abordar la problemàtica.

Quatre punts clau 

"És urgent regular els lloguers de temporada i d'habitacions per evitar desestabilitzar el mercat", reiteren des dels sindicats. La proposició de llei que han presentat estableix quatre punts clau que a ulls dels moviments socials ajudarien a pal·liar la problemàtica. D'entrada, que s'equiparin els drets dels llogaters de temporada amb els llogaters d'habitatge habitual. També el fet que si el propietari no pot demostrar que el llogater té un habitatge habitual alternatiu, prevaldrà la presumpció que el pis on està és residència habitual, de manera que el contracte haurà de tenir una duració de 5 o 7 anys (en funció del tipus de propietari). Finalment, vincular els contractes d'habitació als drets dels llogaters. 

La fragmentació parlamentària, però, dificulta que el text prosperi. Perquè sigui així caldria que a banda del PSOE, Junts i el PNB hi votin a favor. De fet, va ser l'aritmètica parlamentària el que va deixar en paper mullat el decret llei que la Generalitat va portar al Parlament per regular, entre d'altres, els lloguers de temporada. El Govern d'ERC havia decidit regular per la via d'urgència aquesta modalitat amb l'objectiu de posar fre a la picaresca dels propietaris que busquen eludir el control de preus. I ho va fer a través d'un decret llei que va aprovar el consell executiu el dia abans de l'inici de la campanya electoral de les eleccions catalanes del 12-M i que només va tenir un mes de vida perquè un cop va arribar a la cambra catalana, la diputació permanent va tombar-lo amb els vots en contra de Junts, Vox, Cs i el PP, i l'abstenció del PSC.

La forma escollida per la Generalitat consistia a obligar a indicar la causa o finalitat del lloguer en els contractes, i en cas de no acreditar que un arrendament era per motius de lleure, vacances, recreatius o culturals, es consideraria de caràcter permanent. Els lloguers amb finalitats professionals, laborals, d'estudis i d'atenció mèdica passaven a considerar-se també permanents, encara que tinguessin una durada temporal. La via era una modificació de la llei catalana del dret a l'habitatge (18/2007).

El lloguer de temporada no queda recollit de forma explícita ni en la llei 29/1994 d'arrendaments urbans ni en la llei estatal d'habitatge aprovada fa un any, que l'únic que menciona al respecte és la creació del grup de treball per a la seva regulació que ara ha de presentar les conclusions.

stats