La crisi de l'habitatge

Marxar ara per 20.000 euros o després de mesos d'obres: el dilema dels llogaters d'un bloc de l'Eixample

La finca, ubicada al centre de Barcelona, es va vendre al juliol a diferents societats que no volen renovar el contracte de lloguer als veïns

Façana de l'edifici del Carrer Mallorca 243.
4 min

Barcelona"Hem passat de dir «bon dia» als nostres veïns a creuar-nos amb desconeguts que pugen i baixen les escales parlant anglès, francès o amb accent rus". Així explicava una llogatera fa uns dies l'enèsim cas d'especulació immobiliària a Barcelona i que, com molts d'altres, l'empeny a ella i als seus veïns a abandonar casa seva. "Són nous inversors que necessiten els pisos que ja estan buits", afegia durant el consell de barri de la Dreta de l'Eixample.

Inscriu-te a la newsletter Habitatge Una guia pràctica
Inscriu-t’hi

Aquesta veïna estava parlant del seu bloc, un edifici d'11 habitatges –actualment dotze, perquè l'àtic s'ha dividit en dos– ubicat al carrer Mallorca, 243, de Barcelona, i que probablement és l'últim de la zona en què només hi ha llogaters amb contracte tradicional. Però això pot canviar els pròxims mesos: els nous propietaris els han comunicat que no renovaran els seus contractes. I a més, que els venen mesos i mesos d'obres.

Compra i venda al mateix dia

Fins al mes de juliol, el propietari de tota la finca era un home d'edat avançada, però va morir i els hereus van dividir la propietat horitzontalment per vendre-la per parts, i quatre empreses diferents es van repartir els 11 habitatges, que van passar a mans de Palau & Manfredi, Dorn Vallès, DelBosch Inversiones i Alianza Online, segons constava a les notes simples d'alguns habitatges i també a les comunicacions que han rebut els seus llogaters, a les quals ha pogut accedir l'ARA. En alguns casos, el mateix dia que signaven la compra d'un pis –on encara viuen llogaters–, signaven la seva venda a un altre grup inversor. "Calculem que els pisos es van comprar per uns 350.000 euros, i n'hem vist un anunciat a 790.000 euros", diu una veïna a l'ARA. Tots ells han rebut una carta de Grup AcBar que indica que la nova propietat –és diferent en cada pis– els ha encomanat l'administració del seu habitatge.

Tres mesos després de la venda de l'edifici, els veïns han vist aparèixer anuncis d'alguns pisos que ja han quedat buits en immobiliàries de luxe –com Berkshire Hathaway Home Services, del magnat Warren Buffett– i han anat rebent trucades de Palau & Manfredi, en representació pròpia o en nom d'altres empreses. "Em van dir que venen dos o tres anys de moltes obres, molt soroll i això significa moltes persones i materials i entrant i sortint. Pis que quedi buit, pis que entraran a fer reformes. El que ens estan dient és que no només posaran un ascensor, sinó que cada pis que quedi lliure entraran a reformar-lo. Si ens fan obres al costat o a sobre, ens fan la vida impossible", explica un altre veí.

Palau & Manfredi –que no ha volgut atendre aquest diari– ha ofert a diversos veïns la possibilitat de marxar a canvi d'indemnitzacions de fins a 20.000 euros o del pagament de la mudança. "Em van dir: 'Sabem les nostres obligacions, que és complir amb els contractes de lloguer, però si estàs disposat a marxar de l'edifici, estem disposats a pagar-te una indemnització", explica aquest veí. "Si ens ajudes, nosaltres també t'ajudem", diu una veïna, reproduint el que li van dir.

A debat al ple municipal

Ara, aquests veïns estan pendents de l'Ajuntament, amb qui tenen una reunió concertada, i a qui van demanar que analitzés si la venda de l'edifici va complir amb la llei que preveu el dret de compra preferent –dret de tanteig i retracte– i si encara es pot exercir. També reclamen que revisi els permisos d'obra, així com que s'informi els llogaters el motiu pel qual l'edifici no ha superat la Inspecció Tècnica de l'Edifici (ITE). En el mateix consell de barri, el tinent d'alcalde d'Economia i Turisme, Jordi Valls, va assegurar-los que donarien resposta a les seves peticions, però també va dir que el dret de tanteig i retracte és una molt bona mesura, però que l'Ajuntament no pot executar totes les opcions que li posen sobre la taula.

Aquest divendres, els comuns han portat al ple municipal la proposta de compra de tots els habitatges del bloc, així com la de vuit edificis més ubicats al barri de Gràcia, amb un total de 120 habitatges. El ple ha acordat que el govern municipal exerceixi el dret de tanteig i retracte si els compradors, el fons d’inversió Palau & Manfredi –que a Barcelona actua com a representant de Vauras Investment, han incomplert amb l'obligació de notificar el dret de tanteig i retracte a l'Ajuntament, tal com denuncien les veïnes, informa Gerard Pruna.

Què pot fer l'Ajuntament?

El dret de les administracions a la compra preferent –dret de tanteig i retracte– està recollit en els articles 173 i 174 de la Llei d'Urbanisme de Catalunya, que estipulen que l'administració autonòmica i local poden comprar un immoble sencer, en el qual hi hagi almenys un habitatge llogat, amb el mateix preu i condicions.

"El venedor ha d'informar que vendrà l'edifici indicant el preu i les condicions de venda futura de l'immoble, i l'administració té un termini de dos mesos per adquirir-la", explica a l'ARA l'advocat expert en dret immobiliari Alejandro Fuentes-Lojo. "La norma està feta per evitar que es compri tot l'edifici saltant-se el dret de compra preferent que tenen els arrendataris", afegeix. El ple de l'Ajuntament també ha aprovat prorrogar sis anys més la declaració d'àrea de tanteig i retracte a la ciutat, una extensió que ja estava prevista en la normativa urbanística de la modificació del pla general metropolità.

stats