Un 2,2% al gener: el nou índex que limita la pujada anual dels lloguers, en marxa
El topall s'actualitzarà cada mes i afectarà els contractes firmats a partir del 25 de maig de 2023
BarcelonaEls lloguers que s'actualitzin al gener podran aplicar un augment del preu de com a màxim un 2,2%. Es tracta del primer valor del nou índex de referència per a l'actualització anual del preu dels lloguers, i que l'Institut de Nacional d'Estadística (INE) publicarà cada mes, tal com preveu la llei estatal d'habitatge aprovada el maig del 2023. El nou índex té per objectiu desvincular els lloguers de la inflació, que segons la dada avançada per l'INE va ser del 2,8% el 2024, i així evitar increments desproporcionats.
Aquesta actualització anual del preu del lloguer queda recollida en l'article 18 de la llei d'arrendaments urbans (LAU) i estipula que només pot portar-se a terme cada any de vigència de contracte en els termes pactats per les parts. El propietari que decideixi aplicar aquest augment –fixat en el 2,2% al gener– haurà de comunicar-ho per escrit a l'inquilí, explicitant-li aquest nou percentatge d'increment. Segons recull l'article 18 de la llei d'arrendaments urbans (LAU), l'actualització de la renda del lloguer no pot ser superior a l'IPC, però com que la inflació s'ha disparat els últims anys, el govern espanyol va decidir limitar aquesta actualització al 2% per al 2023 i al 3% per al 2024, tot i que la inflació ja s'ha situat per sota d'aquest últim valor. De cara al nou any que comença, s'aplicarà el nou índex i, per tant, decauen aquests topalls.
Només afecta els contractes de l'últim any i mig
El nou índex, publicat avui, només afectarà els contractes de lloguer que s'hagin firmat després del 24 de maig, dos dies abans que entrés en vigor la llei d'habitatge estatal. Si un inquilí i un propietari van firmar un contracte de lloguer el gener del 2024 per un valor de 1.200 euros a Barcelona –el preu mitjà a la capital catalana durant el primer trimestre de l'any passat era de 1.193,4 euros–, en l'actualització d'aquest gener el propietari podrà augmentar el preu un 2,2%, és a dir, 26,4 euros. Així, el preu augmentarà fins als 1.226,4 euros.
Aquest nou mecanisme és complementari al control dels preus dels lloguers en zones tensionades que el govern espanyol també va incloure en la llei d'habitatge, i que limita les pujades de preu quan els contractes s'acaben. El control consisteix en dues mesures: la prohibició d'apujar el preu del lloguer respecte al contracte anterior –excepte alguns casos– i la posada en marxa d'un índex de control de preus que obliga grans tenidors –a Catalunya, propietaris de cinc pisos o més– i els pisos que es posin al mercat per primer cop en cinc anys, a situar el preu del pis dins un rang de preus determinat.
Com es calcula?
El nou índex s'ha calculat a partir d'una fórmula pensada perquè quan la inflació superi el 2%, doni un valor resultant inferior. De fet, aquest nou índex s'ha calculat a partir de l'última dada d'inflació definitiva disponible, que és la del mes de novembre, situada en el 2,4%. El nou índex agafa el "mínim valor" entre la taxa de variació anual de l'índex de preus de consum (IPC), la taxa de variació anual de l'IPC subjacent i la taxa de variació anual mitjana ajustada.
En concret, el nou índex de referència té en compte l'índex de preus de consum (IPC) i l'índex de preus de consum subjacent –que no inclou ni l'energia ni els aliments frescos, que són més volàtils–. També considera les diferències entre les taxes de creixement anual d'aquests dos indicadors cada mes i, a més, dos paràmetres: un que tingui relació amb el creixement esperat a llarg termini de l'índex, i un altre que serà un coeficient moderador d'aquestes diferències.
Per exemple, si s'aplica la fórmula sobre una inflació del 0,5% –suposant que és el valor mínim entre l'IPC i l'IPC subjacent–, el valor del nou índex és 1,25%. Però si s'aplica sobre una inflació del 2% –l'objectiu de taxa d'inflació a mitjà termini del Banc Central Europeu (BCE)–, el valor de l'índex és 2%.
Lloguers turístics i de temporada
Aquest nou índex, com el control del preu dels lloguers en zones tensionades, no afecta els lloguers turístics i de temporada, que queden fora de la llei d'habitatge aprovada fa un any i mig. Però precisament aquest dijous entra en vigor la nova mesura del govern espanyol per regular els lloguers de curta durada, tot i que no es posarà en marxa fins a l'1 de juliol.
Aquesta mesura consisteix en un registre únic, que també afecta el lloguer d'habitacions, sense el qual no podran comercialitzar-se els pisos de lloguer no habitual o no residencial. L'objectiu del registre, que adopta un reglament europeu, és combatre l'ús fraudulent d'aquestes tipologies per evitar el control de preu. La seva entrada en vigor converteix Espanya en el primer país de la Unió Europea (UE) a desenvolupar aquest reglament, aprovat a l'abril passat per la UE i que estableix un registre i l'obtenció d'un número d'identificació.