Immobiliari

El lloguer d'oficines a Barcelona creix i dispara la inversió

En només nou mesos se supera en un 37% la inversió de tot el 2023

Imatge de les obres de l'edifici Estel de Barcelona, prellogat en part per AstraZeneca.
2 min

BarcelonaEl lloguer d'oficines ha recuperat el pols a Barcelona aquest any. La contractació entre els mesos de gener i setembre supera els 215.000 metres quadrats, cosa que suposa igualar el millor registre després de la pandèmia. Uns bons registres que han despertat de nou la gana dels inversors. Durant els nou primers mesos de l'any la inversió en oficines a la capital catalana ha pujat a 353 milions d'euros, amb la qual cosa se supera en un 37% la quantitat destinada durant tot el 2023, segons l'últim informe del mercat d'oficines de la consultora CBRE.

Inscriu-te a la newsletter Habitatge Una guia pràctica
Inscriu-t’hi

Només en el tercer trimestre s'han llogat a Barcelona 60.000 metres quadrats i es manté el ritme de contractació del segon trimestre, i supera pràcticament en un 70% el volum que es va registrar el mateix trimestre de l'any anterior. De fet, els 215.000 metres quadrats contractats entre el gener i el setembre superen en un 50% la superfície contractada en el mateix període de l'any passat i estan gairebé un 10% per sobre de la mitjana dels últims cinc anys.

Les empreses relacionades amb les ciències de la vida es mostren especialment actives, com demostra el ritme de comercialització d'Esplugues Campus, que ja comptarà amb els seus dos primers llogaters i gairebé 9.500 metres quadrats llogats, o l'operació d'AstraZeneca amb el prelloguer de la meitat de l'edifici Estel a la primera meitat de l'any. Aquesta transacció està en línia amb la tendència estatal d'operacions de lloguer de grans dimensions (per sobre dels 5.000 metres quadrats de superfície).

Entre el gener i el setembre, Barcelona ha registrat cinc operacions amb superfícies per sobre d'aquesta xifra, quan en el mateix període de l'any passat només n'hi va haver una. A més de l'operació d'AstraZeneca, també destaca el lloguer de més de 6.000 metres quadrats per part de la Diputació de Barcelona a Green Business District. A aquestes grans operacions se n'hi sumen, a més, deu més que superen els 2.500 metres quadrats, gairebé el doble de les firmades en el mateix període del 2023.

Pel que fa a les zones, el 22@ segueix en via de recuperació i, igual que el primer semestre, representa una mica més d'un 30% de la superfície llogada, en línia amb la mitjana habitual d'aquest mercat.

Inversió i capital intern

La inversió el tercer trimestre ha superat els 180 milions d'euros, gairebé 7 vegades més que els 27 milions d'euros registrats el mateix trimestre un any abans. Entre el gener i el setembre, la xifra s'ha situat en els 353 milions d'euros, un 37% més que el 2023. Aquest increment es deu en gran manera al tancament d'operacions de més volum, amb un tiquet mitjà de 45 milions d'euros l'últim trimestre. Una de les últimes operacions ha estat la compra per part del fons francès Corum de l'edifici número 4 del World Trade Center (WTC) Almeda Park a Cornellà de Llobregat, llogat a Revlon amb un contracte de llarg termini.

"El capital intern ha estat el més actiu a les operacions registrades fins al setembre, amb més del 80% del volum transaccionat", ha dit el director de capital markets Barcelona de CBRE, Alex Pazos. "De tota manera –afegeix–, cada cop hi ha més capital internacional interessat en Barcelona, com demostra l'operació de WTC Almeda Park".

stats