Immobiliari

La crisi del lloguer empitjora: els preus ja freguen els 1.200 euros al mes

L'arrendament mensual a la capital catalana creix un 1,3%, més del doble que el trimestre anterior

3 min
El preu dels habitatges està pujant, tant de compra com de lloguer.

BarcelonaEl preu del lloguer a Barcelona és cada vegada més alt. Si bé en l'últim trimestre de l'any passat el preu dels arrendaments va continuar creixent però de forma més moderada, aquest 2024 ha arrencat de nou amb força. Llogar un pis a la capital catalana ja val de mitjana 1.193,4 euros al mes, un 1,3% més que fa tres mesos.

Inscriu-te a la newsletter Habitatge Inscriu-t’hi
Inscriu-t’hi

Així es desprèn de les últimes dades de les fiances de lloguer dipositades a l'Incasòl, publicades aquest dilluns, que també recullen un nou rècord a tot Catalunya el primer trimestre d'enguany: viure en un habitatge llogat costa de mitjana 868,8 euros al mes, un 1,7% més que en els últims tres mesos del 2023.

Evolució del lloguer mitjà contractual l’última dècada
Dades trimestrals en euros mensuals

La dinàmica a Barcelona i a tot el país és la mateixa: els increments registrats són més del doble que els registrats en el quart trimestre de l'any passat, quan el creixement es va moderar tot i continuar batent màxims històrics. A escala anual, a la capital catalana el preu dels lloguers creix un 9,7%, mentre que en tot el territori català l'increment és menor (6,8%). Barcelona encadena set trimestres superant el rècord de preus i Catalunya, vuit, és a dir, dos anys seguits.

Últimes dades sense el control de preus

Aquestes dades, referents al primer trimestre, seran les últimes que farà públiques l'Incasòl sense haver patit l'impacte del control al preu del lloguer, en vigor des del març. Aquesta mesura, la més controvertida de la llei estatal d'habitatge aprovada fa un any, només s'aplica a Catalunya i ho fa en els municipis que han estat declarats zona tensionada, que de moment són 140. Els nous contractes d'aquestes zones no podran apujar el lloguer i, en cas que siguin grans tenidors, hauran de cenyir-se a l'índex de preus de referència.

Lloguer mitjà per comarques
Dades del primer trimestre del 2024 en euros mensuals

"Portem tres trimestres consecutius que no arribem al 10% de creixement interanual, però hi estem molt a prop. Això es va acumulant, primer per compensar les caigudes de l'època de la pandèmia i també pel desequilibri entre l'oferta, cada vegada més petita, i la demanda", explica a l'ARA el director d'estudis del portal Pisos.com, Ferran Font. El preu del lloguer a Barcelona va registrar creixements de dos dígits cada trimestre des del segon trimestre del 2022 fins al segon trimestre del 2023; des de l'aleshores ha fregat el 10% sense arribar-hi.

Per al Sindicat de Llogateres aquests nous màxims responen a la tendència a l'alça dels preus des que el Tribunal Constitucional (TC) va tombar el topall català als lloguers, aprovat el 2020 i que va estar en vigor només 18 mesos. "A partir de les dades del segon trimestre s'hauria de poder valorar si la regulació de lloguers s'està aplicant adequadament i, per tant, no hi ha pujades", afegeixen en un comunicat publicat aquest dilluns, i demanen regular el lloguer temporal i el d'habitacions perquè el topall funcioni.

Es disparen els contractes

Si bé els preus han augmentat amb més força que en el trimestre anterior, el nombre de contractes de lloguer firmats s'han disparat en el mateix període. L'any passat tots els trimestres van registrar caigudes, fins i tot de dos dígits, tant a Barcelona com a tot el país, després d'un 2022 amb una forta reducció a principis d'any i una posterior recuperació. Les dades de preus i de firma de contractes de l'Incasòl recullen els arrendaments signats en el període esmentat, i no tots els contractes en vigor actualment.

A la capital catalana es van firmar 9.826 contractes i a tot Catalunya, 34.503. No són xifres rècord, ja que l'any 2021 el total de contractes firmats superaven els 14.390 i els 43.230 respectivament. Ara bé, aquest primer trimestre el nombre de contractes ha registrat el creixement més alt de l'última dècada a Barcelona, amb un 15,1%, mentre que a Catalunya no incrementaven tant d'un trimestre per l'altre (13,4%) des del 2010, exceptuant en tots dos casos els repunts experimentats l'any 2021, a causa de l'impacte que va tenir la pandèmia en el mercat de lloguer.

"És un tema de normalització. Si estem parlant de contractes i a Barcelona estem per sota els 10.000, quan abans estàvem per sobre els 13.000, hi ha hagut un creixement cridaner, però et diria que veníem de dos trimestres excepcionalment baixos", assegura Font.

Els preus es disparen al barri de Canyelles

Els preus augmenten en set dels deu districtes de Barcelona, especialment a Sarrià-Sant Gervasi (5,6%) i Gràcia (5%), i baixen a Sants-Montjuïc (-3,8%), Sant Andreu (-1,9%) i Nou Barris (-0,5%). Igual que en l'últim trimestre del 2023, Canyelles és un dels barris de la ciutat on més es dispara el preu (12,2%): en un any ha passat de 822 a 1.006 euros. L'acompanyen també amb increments superiors al 12% la Vila Olímpica del Poblenou i Sant Gervasi-La Bonanova.

stats